U noći muzeja 2016. HAZU sudjeluje sa svojih pet jedinica

hazu 2

Ove će godine Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti sudjelovati u tradicijskoj manifestaciji Noć muzeja koja će se održati u petak 29. siječnja 2016. sa svojih pet jedinica, a činit će je četiri muzejsko-galerijske ustanove i Knjižnica Akademije

Pritom će se u palači HAZU održat 29. siječnja u 18 sati prigodna i svečanost otvorenja Noći muzeja kojoj je ovogodišnja tema Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. Tema je odabrana sa svrhom odavanja počasti jednom od značajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ljudi 19. stoljeća, političaru i biskupu čija je 200. godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga će se još jednom u Noći muzeja 2016. posebno naglasiti utjecaj biskupa Strossmayera na osnivanje i djelovanje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki u Hrvatskoj.

hazu 5

U Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU moći će se razgledati njezin stalni postav s djelima slavnih europskih slikara od 14. do 19. stoljeća, kao i izložba Biskup Strossmayer kao sakupljač slika starih majstora postavljena u povodu 200. godišnjice Strossmayerova rođenja. Svrha je ove dokumentarno-likovne izložbe kako ističu autori dr. sc. Ljerka Dulibić i dr. sc. Ivo Pasini Tržec ukazati na sustav i način biskupova nabavljanja umjetnina. Dok oveću dokumentaciju tvori prije svega Strossmayerova korespodencija sa svojim povjerenicima za nabavku slika, a uz pisma izložene su i slike na koje se ona odnose. Posebnost izložbe čine slike kod kojih je moguće vidjeti i njihove poleđine (uglavnom sakrivene od očiju promatrača), na kojima su kataloški brojevi prijašnjih zbirki ili izložbi, pečati vlasnika ili galerija, kao i zapisi koji upućuju na autora, a doprinose spoznaji o povijesti slike, ujedno su i vrjedan dokument pri utvrđivanju njezinog podrijetla pa i zbog vrjednovanja umjetnine.

U Gliptoteci HAZU, uz stalni postav, moći će se razgledati i izložba Skulptura i nagost – tjelesnost i erotika u djelima Ivana Meštrovića koja tematizira Meštrovićev opus promatran kroz prizmu značenja nagoga tijela i erotike. Popratni dio izložbe je i dokumentarni film o životu i radu Ivana Meštrovića iz 1985., autora Vladimira Malekovića i Antuna Vrdoljaka. U Gliptoteci je postavljena i izložba Boris Bućan – Što slikati? na kojoj akademik Bućan predstavlja slike svog recentnog ciklusa, nastalog tijekom 2015. Izloženo je 66 slika, akrila na platnu, u izboru i postavu akademkice Vere Horvat Pintarić. Za posjetitelje je organiziran i koncert benda Jantar koji će izvoditi francusku šansonu i jazz.

hazu 3

U Hrvatskom muzeju arhitekture izložit će se 150 karikatura arhitekta Zdenka Kolacia koje na stilski vrlo različite načine izražavaju duh i karakter portretiranih osoba. Karikature su nastale u razdoblju od 1930-ih do 1980-tih godina, koje najčešće predstavljaju osobe iz svijeta kulture, umjetnosti i znanosti hrvatske i inozemne scene, kao i povijesne osobe koje su se autora na poseban način dojmile i, koje upućuju na njegove intelektne izazove i interese. Organizirat će se i igraonica za djecu Nacrtaj karikaturu na kojoj će djeca uz animaciju voditelja i nakon stručnog vodstva po izložbi moći crtati karikature koje će potom biti izložene u prostoru Muzeja. U Hrvatskom muzeju arhitekture video-predavanje Strossmayer – promotor umjetnosti održat će akademik Andrija Mutnjaković koji će tematizirati obimno inicijalno, organizacijsko i donatorsko djelovanje biskupa Strossmayera.

Kabinet grafike HAZU u Noći muzeja predstavlja kazališne plakate hrvatske umjetnice i grafičke dizajnerice Nade Falout. Nekoliko antologijskih plakata (Labuđe jezero, Rajnino zlato, Trnoružica, Macbeth …/dimenzije 100×200 cm ) u reprint izdanju moći će se kupiti po povoljnim cijenama. U ponudi su i grafičke mape iz edicije Argola, s originalnim grafikama hrvatskih suvremenih grafičara, otisnutih tehnikama dubokoga, visokoga i plošnoga tiska (Maja Franković, Nevenka Arbanas, Karina Sladović, Stanislav Marijanović, Igor Čabraja, Ana Vivoda).

U Knjižnici HAZU za posjetitelje Noći muzeja pripremljen je vrlo zanimljiv program pod nazivom Gutenbergova galaksija. U velikoj dvorani Knjižnice bit će izložena replika Gutenbergovoga tiskarskog tijeska koju će predstaviti akademski slikar i grafičar prof. Frane Paro prema čijem je nacrtu „tijesk“ izradio Bogdan Solić. Poznati hrvatski grafičar prof. Paro tad će predstaviti i tiskarski postupak kakav se obavljao na prvom tiskarskom stroju koji je sredinom 15. stoljeća izumio Johannes Gutenberg. U posebnoj vitrini bit će izloženo i faksimilno izdanje Gutenbergove Biblije u 42 retka iz 1961. koju je 2015. Hrvatskoj akademiji donirao iseljenik iz Kanade Mihajlo Starčević.

Akademkica Anica Nazor održat će predavanje na temu Tiskara Šimuna Kožičića-Benje u Rijeci (1530.-1531.), uz projekciju filma o tom značajnom hrvatskom tiskaru. Ujedno će dr. sc. Igor Majnarić i dr. sc. Miroslav Mikota održat predavanje na temu Tiskarstvo od Gutenberga i Baromića do danas, dok je tema predavanja prof. dr. sc. Ivane Žiljak Gutenbergova inovacija u kontekstu infracrvene tipografije. Predavanje o trendovima u tiskarstvu održat će prof. dr. sc. Igor Zjakić.
Organizirano je i više radionica: Mali majstori iluminacije, radionica oslikavanja početnih slova-inicijala na način kako se to radilo u starim knjigama te izrade preslika iluminacija iz Gutenbergove Biblije u 42 retka pod vodstvom mag. likovne edukacije Marije Lopac.

Pod vodstvom restauratora Maria Kauzlarića održat će se radionica uveza i popravaka knjiga, a u organizaciji Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se radionice Linorez i tipografija, 3D tisak i tipografija te Tipografija danas. Moći će se razgledati i izložba knjiga o tiskarstvu iz fonda Knjižnice HAZU te izložba Josip Juraj Strossmayer u građi Arhiva i Knjižnice HAZU.

Posjetitelji će u Noći muzeja moći razgledati muzejske eksponate hrvatskih nobelovaca-kemičara Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga u Memorijalnoj sobi hrvatskih nobelovaca, uz vodstvo akademika Vitomira Šunjića.

Za posjetitelje Knjižnice HAZU organiziran je tradicijski Mali besplatni antikvarijat, baš kao i promotivna prodaja suvenira Knjižnice, ali i razgledavanje Knjižnice uz stručno vodstvo.