Najava predstavljanje knjige dr. Nike Ikića “Petrovska služba: Stijena jedinstva i kamen spoticanja”

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Sarajevu i Glas Koncila organiziraju predstavljanje knjige dr. Nike Ikića “Petrovska služba: Stijena jedinstva i kamen spoticanja” koje će se održati u utorak 26. siječnja u 19 sati u dvorani Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27

3773O knjizi će govoriti mons. Ivan Miklenić, v. d. direktora Glasa Koncila, dr. Darko Tomašević, urednik, prof. dr. sc. Ante Mateljan, recenzent, dr. Jure Zečević i dr. Niko Ikić, autor

U knjizi Ikić obrazlaže ekumenski kontroverznu, a često krivo tumačenu i slabo razumijevanu teološku temu “petrovske službe”, odnosno papina primata i svih pitanja koja su s njim povezana.

Knjiga je tematski podijeljena na tri cjeline. Nakon uvodnoga tumačenja osnovnih pojmova, prva cjelina donosi povijesno-teološki razvitak tematike: u prvom tisućljeću kroz različite faze, u drugom mileniju u nekoliko vremenskih razdoblja te na Prvome i Drugome vatikanskom saboru, odnosno u poslijesaborskim dokumentima.

Druga cjelina posvećena je biblijskomu, ekleziološkomu i dogmatskomu značenju i utemeljenju papina primata.
Treća cjelina prikazuje istu temu na osnovi stavova reprezentativnih nekatoličkih kršćanskih teologa (pravoslavnih, anglikanskih, evangeličkih, luteranskih i reformiranih).

U zaključnim razmišljanjima Ikić objašnjava ideju o “povratku na izvore”, kao i potrebu daljnjeg razjašnjenja odnosa primata i episkopata, autoriteta i supsidijarnosti, suvereniteta i kolegijalnosti u Crkvi.

Na kraju, kao zaključak cijele knjige, autor u vjeri, nadi i ljubavi predstavlja ekumenska očekivanja u budućnosti. (tekst iz Uvoda)