Skip to content

70 godina grčke animacije za 1. Večer animacije

Apodemy Katerina AthanasopoulouVečeri animacije novi su program koji radi ASIFA Hrvatske u suradnji s drugim članovima i ograncima ASIFA-e diljem svijeta (ASIFA trenutno ima više od 5000 članova i 40 ogranaka na svim kontinentima), a u partnerstvu s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac. Večeri animacije pokrenute su kako bi se popularizirala ASIFA kao najstarija međunarodna organizacija animatora, ali i animacija kao umjetnost.

U želji da se kontinuirano predstavljaju zemlje i autori, rade tematski i žanrovski ciklusi, s vremenom pokrenu debate, tribine i okrugli stolovi, predavanja – Večeri animacije će kao cjelogodišnja aktivnost pružiti mogućnost za međusobno upoznavanje studenata, profesionalaca i ljubitelja animacije, a kako bi se u neformalnom, opuštenom i “nefestivalskom” okruženju sklopila nova poznanstva, prijateljstva, a možda i otvorile neke nove poslovne prilike.

Prva večer animacije održat će se u srijedu, 20. siječnja 2016. godine u 19 sati u maloj dvorani kina Tuškanac, a predstavit će se Grčka koja je prošle godine proslavila 70 godina animacije programom retrospektive grčkih animiranih filmova, a prema selekciji Vassilisa Kroustallisa (ASIFA Grčke). Ulaz na Večeri animacije je besplatan, a iz programa izdvajamo prvi grčki film Duce Narrates… (Duce priča…) Stamatisa Polenakisa, koji je otkriven tek 1980. godine, a nastajao je u periodu od 1942. do 1945. godine. No upravo ovim filmom započela je (kronološki gledano) grčka animacija.

Aktivnosti i vijesti vezane za Večeri animacije možete pratiti na facebook.com/asifa.croatia i uskoro na asifa.hr – službenoj stranici ASIFA Hrvatske.

asifa grcka FB web 02ASIFA ukratko
ASIFA (Association internationale du film d’animation) je osnovana 1961. godine u Francuskoj s ovim ciljevima: promocija i zaštita umjetnosti animacije, istraživanja na području animiranog filma te podrška animatorima diljem svijeta. ASIFA besprekidno djeluje više od 50 godina, danas ima više od 5000 članova u 60 zemalja na svim kontinentima. Većina članova organizirana je na lokalnom nivou u nacionalne ogranke ili grupe. ASIFA Hrvatske službeno je registrirana 2003. godine, a središnja godišnja aktivnost ASIFA-e je obilježavanje Međunarodnog dana animacije koji se obilježava u cijelom svijetu 28. listopada.

70 godina grčke animacije
– mala dvorana kina Tuškanac
– srijeda, 20. siječnja 2016. godine u 19 sati
– ulaz besplatan

– ukupno trajanje: 91 minuta

*selekcija programa: Vassilis Kroustallis, ASIFA Hellas
* prije projekcije predstavljanje ASIFA Hrvatske i programa Večeri animacije

Apodemy Katerina AthanasopoulouApodemy / Migracija
Katerina Athanasopoulou
2012. / 5 min. 3 sek.
Film problematizira migraciju kao spas, a ne kao bijeg. Film je 2013. godine osvojio nagradu Lumen – jednu od najznačajnijih internacionalnih nagrada za digitalnu umjetnost.

Frics / Cigle
Eleni Tsampra
2003. / 3 min. 15 sek.
Put novca i kako novac mijenja ljude?

The hole / Rupa
Iordanis Ananiadis
1983. / 7 min.
Satiričan prikaz grčke stvarnosti u kojoj lik izađe iz svoje rupe u kojoj živi, a kad se suoči sa “stvarnim” svijetom – ode još dublje u rupu.

The line / Linija
Yannis Koutsouris, Nassos Mirmiridis
1973. / 3 min.
Ljudi se kreću u pravilnoj liniji, usmjeravaju ih tuđe ruke. Tko god pokušava narušiti red – zauvijek nestaje.

Shhh / Šššš
Theodoros Maragkos
1971. / 5 min. 52 sek.
Film sa skrivenom satiričnom porukom nastao za vrijeme Grčke vojne hunte (1967.-1974.), poznatije pod alternativnim imenom “Režim pukovnika”.

Mirror Stage / Staklena pozornica
Spyros Siakas
2005. / 9 min. 9 sek.
Marioneta želi postati dio animacije kako bi mogla plesati bez žica i pomoći ljudi.

Walk / Hod
Stratos Stasinos
1979. / 4 min. 46 sek.
Čovjek se guši u šetnji velikim gradom koji je impersonalan, hladan i bešćutan. I izgleda kao da napušten.

Duce Narrates Stamatis PolenakisDuce Narrates… / Duce priča…
Stamatis Polenakis
1942.-1945. / 6 min. 48 sek.
Antifašistička satira o Musoliniju koji lažima pokušava prikriti poraz kod Grčke. Ovo je prvi grčki animirani film, otkriven je tek 1980. godine. Polenakis je započeo rad na filmu tijekom fašističke okupacije Grčke 1942. godine, a završio ga je 1945. godine, nakon oslobođenja. Na početku filma piše (parafrazirano): “Ovaj kratki animirani film u stilu Mickey Mousea je prvi takav koji je napravljen u Grčkoj. Zato vas molimo da budete obazrivi, da cijenite naš pokušaj više od želje za kritikom.”

The Village / Selo
Stelios Polychronakis
2010. / 14 min. 24 sek.
Liječnik odlazi u selo jer je dobio poruku da ga hitno trebaju. Nakon dugačkog i teškog putovanja, otkrije da je selo napušteno.

Scent of City (Odeur de ville) / Miris grada
Georges Sifianos
1994. / 8 min. 13 sek.
Žena živi s mačkom na tavanu u velikom gradu. Sve više se identificira s mačkom…

La grasse matinée
Natalia Kostopoulou & Sylvie Bringas
1992. / 2 min. 25 sek.
Kratki nadrealni film inspiriran pjesmom Jacquesa Préverta.

My Mothermin’s Coat / Majčin kaput
Marie-Margaux Tsakiri-Scanatovits
2010. / 6 min. 6 sek.
Majka priča o Ateni nakon diktature, njezinom pokušaju da se prilagodi grčkom mentalitetu, sjećanjima na majčinstvo i čežnji da se vrati u rodni grad u Italiju.

Dinner For Few Nassos VakalisDinner For Few / Večera za njih nekoliko
Nassos Vakalis
2014. / 10 min. 7 sek.
Alegorija društveno-političkog uređenja i pokušaja da se preživi u hijerarhiji društvenih konstrukata. Tijekom večere sve je kako treba biti – hrani se njih nekoliko dok drugi skupljaju mrvice ispod stola. Kada nestane hrane; resursa – sve završi u nasilju i destrukciji.

The Holy Chicken of Life and Music / Sveto Pile života i glazbe
Nomint
2010. / 3 min. 37 sek.
Sveto Pile veličanstveno je, svi mu se klanjaju i iskorištavaju ga. Priča je ovo o ljubavi, pokajanju, umjetnosti i znanosti, životu i glazbi.

Routes / Korijeni
Anastasia Dimitra
2011. / 1 min. 20 sek.
Prikaz ljudskih misli i psihe. Igre koje misli igraju ponekad su mračne i depresivne, ponekad radosne i površne. Simbolični prikaz u filmu pojačan je jakim ekspresionističkim elementima.