Skip to content

Najstariji korisnik Caritasove pomoći u kući proslavio 99. rođendan

Gospodin Edo s Knežije nekoliko dana prije Božića proslavio je svoj 99. rođendan, a jedni od dragih čestitara bili su mu i predstavnici zagrebačkog Caritasa, koji mu pruža pomoć u kući već više od trinaest godina

za99godina

Uz svečarsku tortu, koju mu je donijela gospođa Suzana, voditeljica projekta za pomoć starijim i nemoćnim osobama, njegov stan su ispunile i zvonke note veselih pjesama koje na gitari svirao volonter Dado

»Tko to danas još živi 99 godina?«, upitala je s nevjericom trgovkinja Caritasovu djelatnicu prilikom kupovanja svjećica za slavljeničku tortu, nudeći joj pritom brojeve 6 i 9 misleći da se zabunila u izboru kombinacije. Ipak, ima takvih!

Ovaj Zagrepčanin, rodom iz Dervente, nadživio je svu svoju braću i sestre, koji su u prosjeku živjeli po osamdesetak godina, a bili su stariji od njega.

On nema posebnog recepta za svoju dugovječnost ali vjerojatno u njegovoj životnoj izdržljivosti ima nešto nasljedno jer mu je majka doživjela 96 godina. Za sebe kaže da je imao težak život jer mu je, kao građevincu, posao uglavnom bio vezan uz terenski rad. »Ničega se posebno nisam čuvao ali nisam ni u čemu pretjerivao«, s osmijehom kaže gospodin Edo, koji nema drugih, ozbiljnijih zdravstvenih poteškoća, osim kronične reume zglobova i slaboga sluha.

Osim toga, vrlo razgovjetno i piše kada, na primjer, priprema popis namirnica koje mu Caritasova djelatnica Milena treba donijeti iz obližnje trgovine. U stvari, još uvijek sam rješava svoje probleme.

Caritas mu je poslao na ispomoć u stan gospođu Milena još dok mu je supruga bila živa. Ona je preminula 2006. godine. Gospodin Edo zadovoljan je uslugom koju mu Caritas pruža kroz šest sati tjedno, a sastoji se od pospremanja, kupnje namirnica za sedam dana i kuhanja obroka za dva dana.

Kada pojede ono što mu je pripremila djelatnica Caritasovog projekta pomoći u kući, gospodin Edo nešto si sam skuha – ‘što i ne bude tako loše’, kako veli – a otiđe i na ručak s nećakom, koji je ujedno i njegov skrbnik.

Gospođi Mileni, djelatnici Caritasovog projekta pomoći u kući gospodin Edo je jedan od petnaest korisnika, a ističe ga kao jednog od najzahvalnijih. zg-nadbiskupija.hr

K O N T A K T

Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Projekt »Pomoć starijim i nemoćnim osobama u njihovoj kući«
Suzana Klarić, voditeljica projekta
Područni ured CZN – Selska cesta 165, 10110 Zagreb
T – 01 / 30 16 275 (ured); 01 / 36 36 123 (centrala)
E – sklaric@czn.hr