Skip to content

Najava – Izložba hrvatskih slikara BOŽIĆNA IZLOŽBA 2015. u izložbenom prostoru HKLD-a

HKLD Božićna izložbaIzložbeni prostor Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, Praška 6/II – Marićev prolaz, Zagreb

BOŽIĆNA IZLOŽBA 2015.
skupna izložba hrvatskih slikara

Svečanost otvorenja: srijeda, 16. prosinca 2015., u 20 sati, uz prigodni program i domjenak. Izložba ostaje otvorena do 30. siječnja 2016.

Tradicionalne adventske i božićne pjesme izvodi Luka Čulo na violini.

Sudionici izložbe:
Ante Čulo, Ingrid Runtić, Juraj Jonke, Karina Sladović, Krešimira Gojanović, Lahorka Rožić, Marija Galić, Mercedes Bratoš, Milivoj Svoboda, Stjepan Katić, Vanda Jurković, Vlasta Pastuović Aleksić

foto-galerijaPogledajte galeriju radova!

Organizatori izložbe: Rok Čivljak, Ivan Barišić, Stjepan Katić

Slike su umjetnici donirali na zajedničkom hodočašću u Vukovaru, 14. studenoga 2015., pod pokroviteljstvom zagrebačke podružnice HKLD-a, a u korist otkupa prostora sjedišta Društva.

Ante Čulo, akademski slikar, diplomirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Kauzlarića Atača. Više puta je sudjelovao na izložbama u organizaciji HKLD-a. Imao je brojne samostalne izložbe. Istaknuti je pripadnik nove uspješne generacije hrvatskih likovnih umjetnika.

Ingrid Runtić, samostalna umjetnica, diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Jordana. Magistarski studij završava na bečkoj Akademiji likovnih umjetnosti te je u Beču boravila slijedećih 15 godina. Osim slikarstvom bavi se različitim projektima u kulturi. Urednica je kulture portala HOP.

Juraj Jonke, slikar urbane naive. Slike mu se nalaze u stalnom postavu u zbirci Bauer u Vukovaru, muzeju naive Golubovec te u stalnom postavu galerija Veliki Tabor, Jastrebarsko, Bjelovar i Novska. Dobitnik je prve nagrade na 7. Međunarodnom festivalu umjetničkih zastavica, 2015. godine.

Karina Sladović, akademska slikarica, rođena u Zagrebu, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesorice Dubravke Babić. Objavila je mapu „Vrt”, s Božom Biškupićem. Njene radove čuva Nacionalna i sveučilišna knjižnica te zbirka HAZU. O njoj je izdana monografija autorice dr. Ivanke Reberski.

Krešimira Gojanović, mr. art., predsjednica je HDLU Zagreb. Diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Ante Kuduza te magistrirala je na ALUO u Ljubljani. Osim slikarstvom i grafikom, bavi se još grafičkim i web dizajnom, fotografijom, ilustracijom, likovnom teorijom i likovnim marketingom.

Lahorka Rožić diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Jordana. Sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu te na likovnim kolonijama i dobrotvornim aukcijama. Radi kao likovni pedagog. Dobitnica je niza nagrada za likovno-pedagoški rad. Autorica je poznate izložbe „Dalmacija u mom srcu”.

Marija Galić diplomirala je slikarstvo u klasi profesora Jernejca u Ljubljani. Dobitnica je dekanskog priznanja. Prigodom izložbe „Dijalozi” u Strossmayerovom muzeju kazala je kako je dijalog na poziciji margina. – Mi razgovaramo, ali se ne čujemo, dovoljno se ne slušamo. Razgovor ne ostavlja traga ono što čujemo od sugovornika, nego se zadržava na površini. Svojim slikama pokušavam potaknuti na promišljanja.

Mercedes Bratoš, rođena u Dubrovniku, diplomirala slikarstvo u klasi prof. Umberta Borelle na Accademia di Belle Arti di Firenze. Sudjelovala na brojnim izložbama, humanitarnim slikarskim kolonijama i manifestacijama. Poznate su joj izložbe: Old Hollywood, Golden Age, Hollywood dolls, Hollywood stars, Percepcija, Evolucija, Svijetla budućnost i druge.

Milivoj Svoboda, akademski slikar, rođen u Tomašnici 1932. godine od majke Viktorije rođene Kirin i oca Božidara. Studij na VPŠ-u završava u klasi prof. Veže. Radni vijek provodi na osnovnoj školi u Zagrebu, gdje je za rad s djecom stekao naziv „Zaslužni likovni pedagog”. Sudionik 1., 2. i 3. trienala akvarela Hrvatske. Živi i radi u Zaprešiću.

Stjepan Katić, član HKLD-a, iznimno plodan stvaralac na likovnoj sceni Zagreba i Hrvatske. Izradio je i četiri ciklusa Križnog puta Isusovog. O njegovom radu izdana je monografija “Hrvatski suvenir – knjiga o slikarstvu Stjepana Katića ” urednice Sendi Katić.

Vanda Jurković, doktorirala umjetnost na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Docentica je na na Katedri za dizajn i likovnu kulturu na Grafičkom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je javnog natječaja za izradu statue nagrade Fantastic Zagreb film sa skulpturom „Lebdeći tramvaj” i pohvale žirija natječajne izložbe Biennale mozaika Rijeka.

Vlasta Pastuović Aleksić, dipl. slikarica, doprednica je HDLU Zagreb. Slikarstvo je diplomirala na četverogodišnjem preddiplomskom studiju slikarstva na Šoli za risanje in slikanje – Arthouse u Ljubljani u klasi profesora Mladena Jernejeca. Osim slikarstvom, bavi se keramikom, te dizajnom i oblikovanjem unikatnog modnog nakita.