Skip to content

“Sv. Šimun Prorok” pretisak izdanja “Katoličke Hrvatske Tiskare” iz Zadra

U izdanju Društva zadarskih Arbanasa objelodanjen je pretisak izdanja „Katoličke Hrvatske Tiskare” iz Zadra, iz 1914. SV. ŠIMUN PROROK

Naslovnica knjige Sv. Šimun ProrokU izdanju Društva zadarskih Arbanasa, a u redakciji Daria Tikulina, pojavila se knjiga „Sv. Šimun Prorok”. Riječ je o pretisku izdanja „Katoličke Hrvatske Tiskare” iz Zadra, iz 1914. godine pod naslovom „Život, prenosi i čudesa s. Šimuna Pravednika proroka”

Kao nakladnik potpisuje se Enio Grdović. Lektor ovog izdanja je prof. dr. sc. Ante Murn, dok se kao suradnik javlja Tomislav Marijan Bilosnić.

Pogovor knjizi napisali su Dario Tikulin, voditelj Čehuljice Zmajevich D.Z.A., i Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa. U ovom predgovoru, između ostaloga stoji: „Knjižica „Život, prenosi i čudesa s. Šimuna Pravednika proroka” primjerak je iz obiteljskoga knjigovlja – čuvan u Tikulinovim dvorima na Stanovima unatoč nepovoljnim razdobljima na jerolimsku knjigu u Zadru. Danas su rijetki među nama koji posjeduju i štiju izvornu hrvatulju knjigu, stariju od Jugoslavije. Posljedak toga je izostanak sveze s našim precima a i s nama još živim nositeljima djedovske samohrvatne riječi. A na drugoj strani je postignuta još čvršća povezanost po knjizi sa susjednim narodima istočno od nas.” U duhu toga urednici ovog pretiska poručuju: „Kao zavičajnu vrijednost nastojimo očuvati narodni običaj žićopisanja u izvirnom djedovskom puškoknjiževnom izrazu, držeći se načela „Zadranin Zadraninu o Zadru po zadarsku”.

Društvo zadarskih Arbanasa ostvaruje ovaj pretisak obilježavajući prošlogodišnju stotu obljetnicu tiskanja izvornika, najavljujući i druga slična vrijedna izdanja.

Na kraju knjige nalazi se niz zanimljivih ilustriranih crtica vezanih za glagoljicu, glagoljska pregnuća zadarskih Varošanaca, glagoljske misale vezane za Zadar i likovne prikaze sv. Šimuna, koje je sastavio Dario Tikulin. Tu je i pjesma „U Crkvi sv. Šime” Tomislava Marijana Bilosnića Zadranina.

S jednog od susreta u Društvu zadarskih Arbanasa
S jednog od susreta u Društvu zadarskih Arbanasa