Skip to content

Kardinal Pell: Biskupi nemaju ovlasti relativizirati objektivnu istinu katoličke vjere i morala

APArticolo 1

Crkva je nježna majka i jasna učiteljica. Svaka majka voli svoju djecu i osjeća njihove patnje. Ali dobra majka ne daje svojoj nesretnoj ili zalutaloj djeci sve što ona smatraju da im je potrebno; također se trsi da njezina ostala, zdrava djeca ne ponove pogreške djece koja su ranjena – rekao je kardinal George Pell, pročelnik Tajništva za gospodarstvo, u svojem izlaganju 14. listopada na Biskupskoj sinodi

U govoru, koji je u cijelosti objavio Catholic Herald, australski je kardinal ustvrdio da prvi zadatak biskupa nije biti teolozi, već naučavati, objašnjavati i braniti apostolsku predaju o vjeri i moralu. Mladima – kako je istaknuo kardinal Pell – treba pokazati da je naša obrana doživotnog braka iskrena i ozbiljna.

Mi stojimo pod Božjom riječi kao njezini službenici i zaštitnici. Kako je kardinal Erdő tako dobro istaknuo [u svojem uvodnom obraćanju na prvom radnom danu Sinode], nemamo nikakve ovlasti promijeniti središnja učenja Novoga zavjeta ili bitna učenja papâ i saborâ. Možemo doprinijeti istinskom razvoju doktrine, ali nemamo ovlasti promijeniti ili umanjiti Božju riječ, a još manje preoblikovati je u skladu s prevladavajućim mišljenjima ili relativizirati objektivnu istinu katoličke vjere i morala, kao da se radi o prolaznim izričajima u nekom hegelovskom toku – ustvrdio je kardinal Pell.

Previše je ljudi izgubilo povjerenje u Isusovu doktrinu i sumnjaju ili niječu da se u njegovom zahtjevnom moralnom nauku može naći milosrđe – primijetio je kardinal Pell, napominjući da se Isus nije bojao suprotstavljanja društvu. Svoje je sljedbenike poučavao da je život moralna borba koja zahtjeva žrtve i da se ne mogu uvijek opredijeliti za lake izbore. Isus nije rekao preljubnici da „nastavi sa svojim dobrim poslom”, već da se pokaje i više ne griješi. Izgubljeni je sin priznao svoje grijehe prije nego se vratio kući – naglasio je kardinal, dodajući: Zabrana preljuba vrijedi i danas, premda ju se drastično manje provodi nego u prvim stoljećima, kad je – poput ubojstva i idolatrije – često značila isključenje iz zajednice vjernika.

See also  Uskrsna poruka biskupa Perića: Sud će Božji nadvladati nepravedne sudove ljudske!

Također je napomenuo da čak ni sabor pod papom ne može promijeniti bitni nauk katoličkog morala koji je utvrđen Svetim pismom i učiteljstvom. Zato je Sveti Otac rekao da doktrina ne može biti stavljena u pitanje – podsjetio je kardinal Pell. Katoličko jedinstvo u apostolskoj tradiciji vjere i morala otajstvo je i blagoslov koji imamo štititi molitvom, učenjem i sakramentalnom disciplinom. Na taj će način vjernicima i dalje biti dostupno nepojmljivo i beskonačno Božje milosrđe – zaključio je kardinal.

U razgovoru je pak za našu radiopostaju istaknuo da moralni i sakramentalni nauk imaju bitni praktični vidik, odnosno disciplina. Neki misle da bi primanje pričesti u jednoj zemlji moglo biti svetogrđe, dok bi u drugoj moglo biti prigoda ili izvor milosti. Ali – napomenuo je – mi smo jedna Crkva: mnoštvo teologija, različitih pobožnosti, ali postoji bitno jedinstvo u nauku i sakramentima. Kardinal je stoga isključio mogućnost „geografskih rješenja” prema kojima bi se o pričesti za rastavljene u novim vezama odlučivalo na mjesnoj razini. Napomenuo je kako se život vjere razlikuje s obzirom na mjesta, ali da je o bitnim točkama nauka i sakramenata, osobito pričesti, od temeljne važnosti jedinstvo.