Skip to content

Pariška Nedjelja mode slavi vruće ljeto

defile-dior-printemps-ete-2016

“Bar” kaputić promijenio oblik

Pariske kolekcije pokazane na aktualnom Fashion Week-u bice dostupne slijedeceg sjecnja, malo prije smotri za narednu, hladnu sezonu. Designeri bez prestanka prognoziraju odjevne osobitosti buducnosti pa se smatraju pretecama vremena. Kada se to dogadja u svjetskoj prijestolnici fashiona, znacenje dogadjaja poprima planetarni impakt. Futuristicke pulsije je najprije ispoljio Raf Simons, svojim privlacnim smotrama odrzanim na cuvenom “Carréu” muzeja Le Louvre, sto slijedi osuncano putovanje, ujedno nematerijalno i strukturirano. Negdje u buducoj njeznosti blagog proljeca i vruceg ljeta, u kojima ce sustati organdinske haljine kao odjek poznatim Bar kaputicima koje je izmislio Christian Dior prije sedam desetljeca, a nadareni Belgijanac, aktualni umjetnicki direktor kuce Raf Simons pretvorio u privlacne veste od mornarsko plave vune, sto ce krasiti noci uz hlace ili suknje. Musko-zenske igre kao naslucivanje “fluidnog pejzaza buducnosti”, predvidjaju osjecaje slobode i mira. Kratke hlacice i rublje ce biti od bijelog pamuka a poznate “parke” plisirane u pamuku i svili izvezenim organca vezom, slavice svjezinu ljetnjih vrtova nekih buducih svitanja izmedju zemlje i neba! Karl Lagarfeld koji je nedavno proslavio 82 rodjendan predstavlja svoje fotografije u poznatoj, pariskoj Pinakoteci, organizirao je svoju proljetnjo-ljetnju smotru modela za 2016 godinu u Velikoj palaci, gdje je instalirao aerodrom Chanel Airines! Predstavio je najnoviju verziju neponovljivog kostima ne zaboravne Coco, ali bez uocljivih dzepova niti monograma CC. Novina je poznati sesir “canotier” kojim se Parizani dice. Slavni Hamburzanin je upotrijebio i tehnike impresije u 3D, oprobane u predhodnoj smotri modela. Lansirao je i torbicu Rhodoid sto nalici pcelijem gnijezdu, pokrivsi ga strassom. Haljine su plisirane a zracne bluze pokrivaju kostimi sa hlacama printani zig-zag! Nisu zaobidjeni ni base- ball kacketi sto se nose uz kratke haljinice, sto podsjecaju na nekadasnje donje rublje.Ugodjaj je upotpunio Michel Gaubertin sa mixom jako galaktickog funka i Srebrena sinfonija Philippa Gorbaceva.

Cool i rock cure

Kod Saint Laurenta, Hedi Slimane je nanovo predstavio rock odjecu, blisku mladim i jako efikasnu. Na podijumu je prepoznata sjena Courtney Love perioda Live Trough This i Kate Moss u Glastonburyju, slavnom i mitskom festivalu rocka.Djevojke su prolazile u zamjetljivo neobucenim haljinama, sto se klizu po tijelu.Nosile su cizmice od kaucuka posute strassom i velike prsluke, a ponekada i muske pletene jakne. Iako kolekcija ne donosi vrijedne novine, Slimane je imao uspjeha jer je shvatio kako nove generacije mladih djevojaka ne zele biti samo zenstvene, nego najprije “cool”! Alexander Wang je potpisao zadnju kolekciju branda Balenciaga.Cekajuci obnovu nekadasnje bolnice Laennec, smjestene u pariskom sestom okrugu u kojoj je sjediste marke, smotra je uprilicena u kapeli iz 17 stoljeca. Wang vidi ljeto u bijelom a uspjesno je deklinirao donje rublje i korzete, komponiravsi ih sa razlicitim registrima : sportskim, naivnim, sugestivnim.

Kreator je trijumfalan, prelazio je nonsalantno podijum i pravio selfije, oslobodjen misije kod poznate kuce, koja mu ocito nije odgovarala. Vidjecemo kako ce se snaci njegov naslijednik, gruzijski designer sto, upravo, izlazi iz anonimnosti. Aristokrati razlicitih vrsta su imali sastanak pred podijima Elie Saaba. Najslavniji Libanonac Pariza je okupio poznata lica: poput mpjevacice Caroline Vreeland, unuke nekad cuvene Diane, istog prezimena. Zatim Krisa Jennera odusevljenim svojom kceri Kendal, koja je osigurala finale smotre sto nanovo aktualizira morski chic, istokao i izletnicki. Novina za maestra romanticnih oprava koji se upisuje u nove registre. Kolekcija obiluje prugama na ljetnjim haljinama kompletiranim base ball jaknama ili ansamblima od perforirane koze, zahvaljujuci razlicitim tehnikama lasera.Bombersi su od svile i printani motivima listova, na drvecu.Manekenke sa frizurama junakinja nekadasnje poznate tv serije “Charlijevi andjeli” su nosile rimsku obucu ili metalne sandale, hodajuci po elektricno plavom podiju koji se kretao u ritmu “Your Love” hita Frankie Knuckels.Sve je bilo u posebnom tonu mladenackej smotre, koja predstavlja veliku promjenu u nacinu sivanja slavnog kreatora. Carol Lim i Humberto Leon su pokazali kako ih Kenzo nije slucajno odabrao, za umjetnicke direktore. Najprije nadareni crtaci, ostvarili su optimisticnu smotru, ujedno dobro raznobojnu i jako komercijalnu.

defile-dior-printemps-ete-2016 2