Skip to content

Marco Belloccio predstavio novi film u Parizu

{youtube}E3QcFZe90bY|500|400|0{/youtube}

Osobna priča

Marco Belloccio je ovih dana boravio u Parizu pa smo ga susreli u kinu Luminor, smještenom nedaleko od glavne gradske općine. Slavni redatelj je došao u europski centar sedme umjetnosti, predstaviti svoj zadnji film “Sangue del mio sangue” /Krv moje krvi/ za koji mu je na nedavno završenoj 72. venecijanskoj Mostri, dodijeljeno priznanje međunarodne kritike

Ujedno smo ga pitali i za ostvarenje “Lijepo sanjaj”/Fai bei sogni/ snimano u Rimu, Torinu i Sarajevu. Poznati cineast nam je povjerio kako mu je bosanskohercegovacko filmsko iskustvo simpaticno i dragocijeno, iako se radilo o jednoj sekvenci filma o talijanskom novinaru i knjizevniku Massimu Gramellini.

sdms-posterRazumljivo da je odmah presao na svoje vidjenje “Krv moje krvi” , posebno sto u ostvarenju ucestvuju sin i brat. Talijansko-francusko-svicarska koprodukcija od sat i 45 minuta je najprije hommage rodnom Bobbiu, malom gradicu iz kojeg reditelj potice. Djelo je zacudilo i izazvalo jako razlicite reakcije publike, ali je odusevilo strucnjake. Cinjenica da je cineast studirao slikarstvo je odlucujuca jer film nalici na reviju remek djela, starih majstora. Istinska reflekcija o fenomenu “lokalnosti”, film je podijeljen na dva dijela.

Utvare su medju nama

Zapoceta u 17 stoljecu tema je i iz nasih dana, zahvaljujuci staroj gradnji u kojoj kao da zajedno stanuju dvije epohe. U nekadasnji samostan u Bobbiu, srednjovjekovnom gradicu Emilia Romagne, smjestenom na sjeveroistoku Italije odakle je obitelj Belloccio i gdje reditelj svakog ljeta organizira filmski atelje, dolazi Frederico Mai, kojeg interpretira rediteljev naslijednik Pier Giorgio, koji je konformna kopija svog oca. Vojnik nastoji dobiti priznanje Benedette, u tumacenju nadarene Lydie Liberman, redovnice optuzene da je vjestica i zavodnica njegovog brata koji je umro. Marco Belloccio je kao djecak izgubio brata blizanca pa mu je filmom, najzad, ostvario istinski hommage.

Pet stoljeca kasnije samostan je postao nekadasnji, napusteni zatvor u kojemu stanuje plemic, proglasen nestalim. Njega odlicno tumaci nadareni Roberto Herlitzka, poznat iz nezaboravnog Belloccijevog ostvarenja “Dobar dan, Noci” u kome je tumacio ulogu Alda Mora. Zbunjuje okolnost sto osim glumaca, nista ne veze dvije price. Osvjetljenje enigme dolazi naglo.Federico Mai je postao papa kojeg interpretira rediteljev brat, takodjer Piergiorgio .Plemic i papa su pali na isti nacin u starom zdanju, pogodjeni pasijom koju vrijeme nije moglo ublaziti. Dvojstvo je ocito i poruka se izdiferencirala.

Isti osjecaji i dogadjaji se mogu dogoditi u razlicitim dobima ali njihov polet ostaje nedirnut. Federico inkarnira nikada ne ugasene, jako ovozemaljske zelje culnog kontakta pa se gubi u Benedittinomnarucju, kao i u krevetu dvije sestre kod kojih je odsjeo. Obje supostale majke! Plemic mora da ode, njegovo vrijeme vise nije, ali zelja za opstankom je ista. Problem je sto je on-utvara koja je ocuvala zelje i pasije zive osobe. Reditelj porucuje : fantomi su medju nama!

Ali glavna licnost filma je svakako, Bobbio, predsoblje svijeta, cije zmirkave svjetiljke nastoje podsjetiti zene i ljude na njihovu sudbinu. Polagano protezanje “locusa” koji nas povezuje univerzalnim. Podsjeca na nemogucnost nas samih da prevazidjemo osobne odsusnosti, jer smo previse preokupirani iskrama zivota.