Među izbjeglicama najmanje Sirijaca, ostali iz zemalja u kojima nema rata

Povjerenik za migrante predsjednice Republike Andrija Hebrang rekao je u subotu kako je dobio informaciju da je među izbjeglicama najmanje Sirijaca dok su svi ostali iz država u kojima nema rata

andrija-hebrang

“Njih se ne prima na temelju propisa koji vrijede. I ono što je najstrašnije, mi ne znamo tko su oni. Ima li među njima ratnih i ekonomskih izbjeglica i onih koji dolaze po raznim tajnim političkim zadacima. Mi to ne znamo, ali za pretpostaviti je da je to sve koordinirano”, kazao je. Primijetio je i da mnogi od migranata imaju novca za taksije, autobuse i za kupovinu po dućanima te da bi prave izbjeglice, nakon višetjednog putovanja, davno potrošili novce koje su imali.

Dok je davao izjavu novinarima, preko razglasa na željezničkom kolodvoru dana je obavijest migrantima na arapskom o prolasku teretnog vlaka kroz kolodovor u Tovarniku, na što je Hebrang rekao kako migranti sada imaju informaciju što se događa, ali to ne zna niti vukovarsko-srijemski župan, niti načelnica općine Tovarnik. “I to je čuvanje hrvatskog suvereniteta”, prokomentirao je.

Na primjedbu novinara kako je premijer Zoran Milanović njegovo imenovanje za povjernika predsjednice Republke za migrante ocjenio potpuno nepotrebnim, Andrija Hebrang je kazao kako mu je jasno da “to Milanoviću nije jasno jer ne zna kako funkcioniraju stožeri u normalnim državama”.

“A zašto je imenovala mene, znam da mu ni to nije jasno jer nije sudjelovao u ratu pa ne zna što sam radio u ratu”, rekao je.