Skip to content

Uvjetna kazna Zorici Gregurić zbog razbijanja dvojezične ploče u Vukovaru

Zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi policijske postaje u Vukovaru zagrepčanka Zorica Gregurić u četvrtak je na vukovarskom Općinskom sudu osuđena na uvjetnu kaznu od tri mjeseca zatvora u koji neće ići ako u narednih godinu dana ne ponovi nedjelo

zorica-greguric

Presudu od 23. rujna 2014. novinarima je potvrdila i Zorica Gregurić, rekavši da “kazneno djelo nije počinila niti je kaznenog djela bilo” te da se ne osjeća krivom.

Njezin odvjetnik Emil Mitrevski, najavljujući žalbu na presudu, istaknuo je da je državno odvjetništvo odustalo od dijela optužbe kojom se njegovu branjenicu teretilo “da je djelo počinila iz niskih pobuda, odnosno iz mržnje prema jeziku i pismu nacionalnih manjina. No proglašena je krivom po članku 235, stavak 1, dakle da je oštetila tuđu stvar, odnosno ploču”, kazao je odvjetnik.

“Stav je obrane da ovdje nema kaznenog djela (…) jer je 12. kolovoza 2014. godine Ustavni sud donio odluku kojom je naložio tijelima državne uprave da uspostave ranije stanje sve do donošenja novog Zakona o jeziku i pismu nacionalnih manjina što tijela uprave nisu učinila. U inkriminirano vrijeme 23. rujna 2014. godine ta je ploča bila potpuno izvan zakona”, rekao je Mitrevski dodavši da je ploča tada bila bezvrijedna, “obična plastika sa protuustavnim sadržajem”.

Dodao je da je “kazna u kaznenopravnom smislu blaga”, ali da će se obrana na nju ipak žaliti i prihvatiti samo oslobađajuću presudu.