Skip to content

Lokalna samouprava najbolje zna koje su potrebe i mogućnosti za ulaganja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je sastanak sa županom Istarske županije Valterom Flegom i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem u privremenom Uredu predsjednice Republike u Domu hrvatskih branitelja u Puli

03427

„Preseljenje i otvaranje Ureda predsjednice u Puli nije samo prigoda upoznati pobliže život u Istri već dati prilog decentralizaciji”, kazala je Predsjednica i dodala kako snažno zastupa decentralizaciju Hrvatske po načelu supsidijarnosti, ali i fiskalnu decentralizaciju kojom bi županijama, gradovima i općinama ostala sredstava koja bi se mogla ponovno investirati.

U izjavi nakon sastanka Predsjednica Republike kazala je kako snažno podržava razvojne projekte u Istri, od završetka Istarskog ipsilona, druge cijevi tunela Učka, do izgradnje željezničke pruge koja bi povezala Rijeku s Pulom, Kvarnerskim zaljevom i dalje prema srednjoj Europi. Dodala je kako misli da ne možemo ovisiti isključivo o turizmu. Čestitajući svima na sjajnoj turističkoj sezoni, Predsjednica je istaknula kako ovakav turizam kakav trenutno imamo previše ovisi o vremenskim uvjetima te da stoga trebamo ulagati, kako u temeljnu proizvodnju i razvoj infrastrukture tako i u oblike turizma koji će kroz cijelu godinu privlačiti turiste i ljude koji će biti spremni dolaziti u Hrvatsku.

Osvrnuvši se na vojne objekte oko Pule, od Muzila do vojnoj aerodroma, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je začuđuje da toliko godina stoje prazni, ne daju se na upravljanje lokalnoj samoupravi te se ne realiziraju projekti koji pridonose razvoju. „Posjetom lokalnim zajednicama dolazim do odgovora na pitanja koja često postavljam”, kazala je Predsjednica i dodala kako Hrvatska ima toliko preduvjeta i toliko resursa za razvoj koje ne zna dovoljno brzo i učinkovito iskoristiti. U tom smislu, Predsjednica Republike pozvala je sve odgovorne u državnoj upravi na rješavanje pitanja, kako vojnih objekata tako i drugih nekretnina koje su u vlasništvu države, koja se mogu predati lokalnoj samoupravi. Smatra kako lokalna samouprava najbolje zna koje su potrebe i mogućnosti te najbolje u suradnji s investitorima može pokrenuti projekte koji će otvarati nova radna mjesta.