Skip to content

Odnosi između Kine i Rusije nisu baš tako idilični kako ponekad izgledaju

Problemi u savezništvu sila Euroazije i kako će iste SAD pokušati iskoristiti za svoj opstanak kao jedine svjetske supersile

tr555

Kada govorimo o odnosu između Kine i Rusije onda zapravo možemo govoriti o dvije škole promišljanja. Jedna škola smatra kako je aktualno približavanje između Pekinga i Moskve samo “brak iz interesa” prožet velikim nepovjerenjem jednih prema drugima. Ova škola je uvjerena kako Rusija i Kina, koliko god javni nastupi djelovali prijateljski, ipak neće formirati dugoročno strateško partnerstvo jer su u suštini dvije sile s oprečnim interesima.

S druge strane imamo školu koja smatra da će Kina i Rusija postati moćna osovina koja će u konačnici izgurati SAD s pozicije jedine svjetske super sile.

Obje škole imaju brojne adekvatne argumente, no koja je u pravu? Jedna će u konačnici očito biti, ali to će ovisiti o nizu faktora.

Činjenica jest kako odnosi između Rusije i Kine kroz povijest nisu bili nimalo idilični. U 20-om stoljeću Rusija (odnosno SSSR) i Kina ratovali su jedni protiv drugih nekoliko puta. Tadašnja kineska vlast sudjelovala je, zajedno s međunarodnim saveznicima, u pokušaju rušenja Oktobarske revolucije.

Kasnije su se Kinezi i Sovjeti sukobili na prostoru Mandžurije, a još veći sukob je izbio kada je SSSR izveo invaziju na kinesku zapadnu provinciju Xinjiang – dva puta. advance.hr

See also  Medicinska sestra ubila se zbog lažnog poziva za Kate Middleton