Skip to content

Za siromašnu djecu, njih 759, osigurana besplatna užina u školama

Potpisan je Ugovor „Školski gablec” od strane Potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić i ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Čakovec Kristijana Valkaja u vrijednosti od 769.900,00 kn

opacic-132 501908

U sklopu projekta 759 djece tijekom školske godine 2015/2016. imat će osiguranu besplatnu užinu tijekom boravka u školi. Projekt je financiran od Ministarstva socijalne politike i mladih u svrhu smanjenje socijalne isključenosti. Treba naglasiti da je to drugi po veličini projekt takve vrste u Republici Hrvatskoj nakon grada Zagreba.

Na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Čakovec i Centra za socijalnu skrb Čakovec, pokrenuta je akcija identificiranja broja djece iz socijalno ugroženih obitelji koje su izložene siromaštvu i socijalnoj isključenosti. U ovoj fazi uspostavljen je kontakt s osnovnim školama diljem Međimurske županije (26) u kojima je identificirano 759 djece iz socijalno ugroženih obitelji.

Na temelju ove analize postojećeg stanja, osmišljen je projekt „Školski gablec”. Nositelj projekta je Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, partneri su brojne osnovne škole diljem Međimurske županije, dok je suradnik Centar za socijalnu skrb Čakovec. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelji i smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti djece i njihovih obitelji.

Projekt je usmjeren na osiguranje redovite i zdrave prehrane za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Kroz aktivnosti projekta pružit će djeci redovita prehrana za vrijeme boravka u školi, izravno će se poboljšati njihovo tjelesno i mentalno stanje.

Provedbom projekta realizirat će se slijedeći ciljevi:

– osiguranje redovitog i zdravog obroka za svako dijete iz socijalno ugrožene obitelji u osnovnoj školi,
– smanjenje siromaštva među djecom,
– doprinos smanjenju socijalne isključenosti djece iz socijalno osjetljivih skupina,
– poticanja aktivnog i zdravog odrastanja sve djece u osnovnoškolskom obrazovanju,
– senzibiliziranje lokalne javnosti i zajednice za potrebe djece iz socijalno ugroženih obitelji i važnost jednakog pristupa školskim obrocima kao načinu osiguravanja jednakih šansi za svu djecu. emedjimurje.rtl.hr