Na Svečanoj sjednici općinskog vijeća Općine Zemunik, a povodom Dana Općine Zemunik i Blagdana Kraljice mira – Kraljice hrvata, u petak 21. kolovoza 2015. godine u holu osnovne škole u Zemuniku

1 Otvaranje izložbe Tomislava Marijana Bilosnića

Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice

Na Svečanoj sjednici općinskog vijeća Općine Zemunik, a povodom Dana Općine Zemunik i Blagdana Kraljice mira – Kraljice hrvata, u petak 21. kolovoza 2015. godine u holu osnovne škole u Zemuniku, otvorena je samostalna izložba umjetničke fotografije Tomislava Marijana Bilosnića Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice. Pred više od stotinjak uzvanika, među kojima su se našli Branko Kutija, saborski zastupnik, Željko Lončar, predsjednik Skupštine Zadarske županije, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, Božidar Longin, dožupan, Zvonimir Vrančić, dogradonačelnik grada Zadra, kao i veći broj općinskih načelnika s prostora Zadarske županije s domaćinom Ivicom Šarićem, načelnikom Općine Zemunik, izložbu je otvorila gđa. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.

foto-galerija

Renata Peroš je između ostalog kazala: „Tomislav Marijan Bilosnić, autor ove izložbe je poznat po svom radu na svim područjima umjetnosti i očuvanju kulturnih vrijednosti Republike Hrvatske. Istakao se svojim radom i izvan granica Hrvatske čemu svjedoče i brojne nagrade i priznanja koje je zasluženo primio. Tijekom svog dugogodišnjeg rada na području širenja kulturnih vrijednosti i potpore kulturi Hrvatske, postigao je izvanredne rezultate u književnosti, slikarstvu, novinarstvu, pjesništvu, umjetničkoj fotografiji, putopisima i drugim područjima umjetnosti. Njegov umjetnički opus je svestran i u svakom je ostvario hvalevrijedne projekte. Zadovoljstvo mi je istaknuti i Bilosnićevu dugogodišnju suradnju s Narodnim muzejom Zadar koja se očitovala, između ostalog, i njegovim poklonom ovih, danas izloženih, fotografija Narodnom muzeju Zadar.

Karin

Danas možete vidjeti izložbu umjetničkih fotografija koje prikazuju ljepotu krajolika Ravnih kotara i Bukovice. Izložba je gostovala u mnogim gradovima Republike Hrvatske, a u Zadru je bila postavljena u travnju 2007. godine za vrijeme Županijskih dana, u Gradskoj loži na Narodnom trgu, u reprezentativnom izložbenom prostoru NMZ-a. Uvijek je posebno zadovoljstvo vidjeti ove prekrasne fotografije koje nas vode na put u predivne prostore srednjovjekovne hrvatske države. Putem fotografija možemo otkriti neistražene dijelove koje nam umjetnik prenosi na njemu svojstven način. Pogled kroz objektiv otvara nove obzore i zaključava ih na fotografiji kako bi ostali sačuvani za vječnost. Fotografijom se možete baviti ukoliko volite prirodu i sve što Vas okružuje i želite tu ljubav i taj krajolik zauvijek prenijeti na opipljive materijale. Gospodin Tomislav Marijan Bilosnić sa svakim svojim novim djelom nam pokazuje tu svoju ljubav prema svemu što ga okružuje.”

Detalj iz Rodaljica

Uz Zadar, izložba Tomislava Marijana Bilosnića Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice bila je predstavljena u Zagrebu, u Galeriji Klovićevi dvori, u sklopu velike nacionalne izložbe „Dalmatinska zagora – nepoznata zemlja», Zadarskom klubu u Zagrebu, Galeriji Varteks u Varaždinu, a predstavljeno je i u povodu Dana planeta i Dana hrvatske knjige u prostorijama HKD Napredak u Kninu, te u Obrovcu, Stankovcima i Zavičajnom muzeju u Zelengradu. Bilosnić izložbom Skriveno kameno blago Ravih kotara i Bukovice po prvi puta nudi jedinstvanu sliku arhitekture zadarskoga kraja, od Nina do Knina, od prapovijesnih do današnjih dana.

Sv Nikola Prahulje