Skip to content

Premijera ‘Zvizdana’ u Sarajevu

Hrvatski film “Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića u subotu je otvorio natjecateljski program u kategoriji igranog filma 21. Sarajevo film festivala (SFF) a već na posebnoj novinarskoj projekciji pobrao je buran pljesak i brojne pohvale publike. Na slici: Dalibor Matanić

zvizdan sff6ZVIZDAN govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Dalibor Matanić je rođen 1975. godine u Zagrebu. 1993. upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao filmsku i TV režiju. Završio je seminare iz scenarija, produkcije te dokumentarnog filma u Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu, te sa najbolje ocijenjenim projektom nastavio je seminar iz scenarija u SAD-u. Režirao je devet dugometražnih igranih filmova, pet kratkih igranih filmova i nekoliko dokumentarnih. Njegov posljednji dugometražni film ZVIZDAN dobitnik je Nagrade žirija na 68. Filmskom festivalu u Kanu, u programu “Un Certain Regard” / “Drugačiji pogled”. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući Zlatnu arenu za režiju, Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg reditelja, Večernjakovu ružu za najbolji film te pet nagrada Oktavijan hrvatskih filmskih kritičara. Član je Evropske filmske akademije (EFA).

logo sff

{youtube}R8HdbRY3eb4|500|400|0{/youtube}

Projekcija filma ZVIZDAN počela je u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20:00 sati.