Druženje pjesnika koji njeguju poeziju kršćanskog nadahnuća

3 Sudionici 7 Večeri duhovne poezije u Perušiću

7. Večer duhovne poezije u Perušiću

3 Sudionici 7 Večeri duhovne poezije u Perušiću

U Perušići je 9. kolovoza 2015. godine ispred crkve sv. Jure održana 7. Večer duhovne poezije. Organizator ove tradicionalne pjesničke manifestacije na kojoj sudjeluju pjesnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine je Župa Perušić i Mjesna zajednica Perušić, dok je njezin idejni pokretač Branko Antunović. Kao pokrovitelj pojavljuje se Turistička zajednica grada Benkovca.

4 Tomislav Marijan Bilosnić
Tomislav Marijan Bilosnić

Sudionici ovogodišnjih 7. Večeri duhovne poezijeu Perušiću bili su Branko Antunović, Tomislav Marijan Bilosnić, Marija Cvitanić, Nikola Marinović, Jadranko Gizdić, Fabijan Lovrić, Sanja Pezo, Melani Strinić, Jela Skazlić, Damir Trogrlić, Đuro Vidmarović i don Jure Zubović.

Sudionike pjesničkoga skupa uz inicijatora Branka Antunovića pozdravio je u ime organizatora don Jerko Vuleta, a ispred Društva hrvatskih književnika skupu se obratio Đuro Vidmarović.

5 Đuro Vidmarović
Đuro Vidmarović

Vidmarović je između ostalog tom prigodom kazao i ovo: „Slobodan sam pozdraviti vas u ime Društva hrvatskih književnika, ali i kao jedan od pjesnika koji njeguje žanr poezije kršćanskog nadahnuća. Lijepo je večeras biti ovdje u Perušiću ispred starodavne crkve svetog Jure i vitkog zvonika crkve Uznesenja BD Marije, pod nebom ove kolovoške tople večeri, u ovom arkadijskom prostoru drage nam Domovine Hrvatske. S nama je ovdje i jedno od vodećih hrvatskih imena transcendentalne lirike Tomislav Marijan Bilosnić, koji je za svoje „Molitve” primio i najprestižniju hrvatsku pjesničku nagradu „Tin Ujević”. Uz njega imamo nekoliko pjesnika koji su vertikale hrvatske književnosti a pišu duhovnu poeziju, ili poeziju transcendencije. Spomenuti ću tek neke, Ivan Golub, svećenik, profesor na Teološkom fakultetu u Zagrebu, akademik HAZU, Anka Petričević, redovnica klaris Sestra Marija od Presvetog jedina je žena koju je veliki Tin Ujević primio u svoje društvo, tu je i Drago Čondrić, čiji su stihovi ovjenčani nagradom na Pasionskoj baštini prije tri godine. Spomenuti treba istarskog pjesnika Tomislava Milohanića, pjesnikinju s Neretve Eneriku Bijač, svećenika i profesora Antona Tamaruta, kolegu Stjepana Lice, da ne nabrajam dalje. Ali treba kazati da poezija duhovnog sadržaja ne pokriva jedino kršćansku isnspiraciju. Veliko ime naše suvremene poezije je Vesna Krmpotić koja je svoj književni rad posvetila duhovnosti hindističke vjere.”

Večer duhovne poezije u Perušiću, koju je vrlo uspješno vodio Mihovil Mijo Brkić, završila je druženjem pjesnika kojima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

2 Peušićka publika na večeri duhovne poezije