Skip to content

Vlada i sindikati potpisali dodatak Kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje

Svih 73 tisuće zaposlenika u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja dobit će od 1. listopada dodatke na plaću za posebne uvjete rada te odgovornost za život i zdravlje ljudi, čime im se kompenzira ukidanje dodataka na plaću od 4, 8 I 10 posto na godine staža

P-FAH-8876

Dodaci na plaće ugrađeni su u dodatak kolektivnom ugovoru koji su u utorak potpisali ministar zdravlja Siniša Varga te čelnice samostalnog sinikata zdravstva i strukovnog sindikata medicinskih sestara, Spomenka Avberšek i Vlasta Vuković Hoić.

Vlada Republike Hrvatske prethodno je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je prihvatila tekst Nacrta dodatka I. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te ovlastila ministra Vargu da ga potpiše.

Liječnicima se dodatak za odgovornost povećava s 10 na 12 posto, dok ostali zdravstveni djelatnici i suradnici (medicinske sestre, psiholozi, biokemičari i dr.) dobivaju dodatak na odgovornost od četiri posto i to od prvog dana radnog staža u zdravstvu.

Nezdravstvenim radnicima (administraciji, kuharima, spremačicama…) povećan je dodatak na uvjete rada za 4 posto, u prosjeku sa 7 na 11 posto.

Zaposleni će dodatke početi dobivati s plaćom za listopad, što će proračun godišnje stajati ukupno oko 190 milijuna kuna.

To je nešto više od ukupnog iznosa dodataka od 4, 8 I 10 posto na godine staža, koji je u zdravstvu godišnje iznosio 168 milijuna kuna.

Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva I socijalne skrbi kaže da su ispravili i neke propuste iz KU pa je zaposlenima u timovima saniteta povećan dodatak na uvjete rada s osam na dvadeset posto, kao i dispečerima u hitnoj.

Dodatak KU nije potpisao Hrvatski liječnički sindikata, koji nije potpisnik Kolektivnog ugovora. Hina

See also  Predsjednica Republike s uglednim ekonomstima o gospodarskom stanju Hrvatske i rješenjima