Skip to content

Završen 5. Postira Seaside Film Festival

atmosfera1PSFF2015

U nedjelju je završeno još jedno, peto po redu, izdanje Postira Seaside Film Festivala, u kojem je mnoštvo izvanrednih kratkometražnih filmova prikazano pred više od 1800 posjetitelja. Kroz dvije natjecateljske večeri u međunarodnoj konkurenciji, na prepunoj je postirskoj Pjaci prikazano 14 filmova sa svih strana svijeta, uglavnom hrvatskih premijera. Publika je ove godine najboljim uratkom proglasila film Na zemlji / Au sol francuskog režisera Alexis Michalika, dramu o borbi čovjeka protiv nehumane administracije. Nagradu je preuzeo producent filma Antoine Le Carpentier, koji je bio gost festivala. Publika je vrlo dobro ocijenila i drugoplasirani Pony Place, kao i trećeplasirani Moonlight Serenade, film o neobičnoj sudbinskoj potrazi za ljubavlju iz mladosti, kojega je pred oduševljenom publikom predstavio sam redatelj Laurent Firode.

U trećoj večeri PSFF-a predstavljeni su novi festivalski programi. Fokus na Francusku, realiziran u suradnji s Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj, donio je četiri odlična filma. Najviše emocija izazvao je izvrsni Majka Voda / Ma manman d´lo, kojeg je osobno predstavio redatelj Julien Silloray. Publika je bila oduševljena i filmom Majka Zemlja / Terremere, dramom o identitetu, kojeg je također osobno predstavio redatelj Aliou Sow, gost ovogodišnjeg PSFF-a.

U drugom dijelu večeri publiku je pozdravio Bernd Buder, programski direktor partnerskog Cottbus Film Festivala. Potom je prikazan rumunjski film Caj putere, prošlogodisnji pobjednik Cottbusa u kategoriji kratkog filma.

atmosfera2PSFF2015

Domaći program otvoren je filmom Lako pokojnima kojeg je publici predstavila producentica Julija Martinović. Film Ne pričamo o vama nego o djeci predstavio je velik dio filmske ekipe na čelu s redateljem Lukom Rukavinom. Redatelj Dinko Bozanić zajedno sa snimateljem Raulom Brzićem predstavio je Zujanje, film o spajanju dvaju naizgled nespojivih svjetova, urbanom mladiću Petru i osebujnom Piki, čovjeku iz dalmatinske Zagore. Lokalni film Ivo pok. Mikule izazvao je osobito oduševljenje publike koja je u njemu prepoznala svakodnevicu svoga i svakoga maloga mista. Film je predstavila cijela amaterska filmska ekipa, na čelu s redateljima Jadrankom Šantićem i Ivom Kličinovićem. Lokalni program nastavljan je filmom Ponedjeljak u kojem glavnu ulogu igra mlada postirska glumica Aneta Matulić.

proglašenje pobjednika PSFF 2015

Večer je završena prikazivanjem filma Pod pritiskom koji je nastao kao rezultat trodnevne Filmske radionice za mlade PSFF–a pod vodstvom snimatelja Raula Brzića i učiteljice Maje Ćapin. Polaznici su za svoj uradak s jasnom porukom protivljenja nasilju u školama nagrađeni gromoglasnim pljeskom.

U dvodnevnom off-programu Midnight shorts, u kasnonoćnim projekcijama na plaži Prja, gledatelji su mogli uživati u 17 odličnih, malo otkačenijih filmova. Program je zatvoren filmom Da, volimo / Ja vi elsker norveškog redatelja Hallvara Witzoa, kojemu je ovo drugo prikazivanje filma na PSFF-u.

Očito je da su dosadašnja izdanja Festivala bila sama po sebi izvrsna pozivnica posjetiteljima. Od prvog do petog dana, više od 1800 posjetitelja uživalo je u četrdesetak vrhunskih kratkometražnih filmova, u jedinstvenoj atmosferi Postira Seaside Film Festivala. I kad se zavjesa, tj. platno spusti, možemo samo reći – vidimo se dogodine!