Skip to content

Izložba kao posveta umjetnosti i ljepoti talijanske dive Sophie Loren

Sophia Zadar pozivnica 200x110-1

Narodni muzej Zadar u suradnji s talijanskim Institutom za kulturu iz Zagreba organizira izložbu IERI, OGGI, SOPHIA – PORTRETI JEDNE DIVE, čije otvorenje će se upriličiti u četvrtak, 6. kolovoza 2015. u 20 sati u odjelu Muzej grada Zadra NMZ, Poljana pape Aleksandra III, Zadar.

Izložba koju čini 27 fotografija posveta je umjetnosti i ljepoti talijanske dive par excellence, Sophie Loren, a organizirana je u povodu njezinog osamdesetog rođendana. Po otvorenju izložbe prikazat će se dokumentarni film “ŽENE KOJE SU POSTALE MIT: SOPHIA PRIPOVIJEDA O LOREN “.

Izložbom se kroz rijetke i zagonetne portrete prati njezina karijera, od kradljivice iz filma Peccato che sia una canaglia (1954.) do seljanke iz filma La bella mugnaia (1955.), od Cesire, očajne majke iz filma La ciociara (1960.) – koji joj je donio Oscara za najbolju glavnu glumicu – do drske Filumene iz filma Matrimonio all’italiana (1964.), te do Antoinette zarobljene u beznadnom obiteljskom mikrokozmosu u filmu Una giornata particolare (1977.).

Sophia je često utjelovljavala status žene u Italiji u vremenu kad se ona pokušava uzdignuti nakon rata te brzim korakom kreće prema ekonomskom napretku. Riječ je o galeriji portreta koji prikazuju glumičine različite osobnosti s filma i sa snimanja, dok stoji uz bok izvrsnim redateljima – tu je prije svega Vittorio De Sica, čija se četrdeseta godišnjica smrti obilježava ove godine. Tu su i glumci, prije svega neizbježni Marcello Mastroianni, zatim Jean-Paul Belmondo, njeni vjerni suputnici na dugom osobnom i profesionalnom putu protkanog brojnim uspjesima.

See also  Izložba Ane Šesto u predvorju Galeije Vladimir Filakovac