Skip to content

Otkrijte tajne portugalske renesanse na 55. Glazbenim večerima u sv. Donatu

Ovogodišnja sezona Glazbenih večeri polako primiče kraju, a posljednja tri koncerta izvanrednim glazbenicima i bogatim programom obećavaju blistavu završnicu. Nakon neobičnog talijanskog dua na alpskom rogu i bajanu, Glazbene večeri nastavljaju s portugalskom renesansom

Capella Duriensis credit Susana Neves

U utorak, 4. kolovoza s početkom u 21h zadarska će publika u crkvi Sv. Frane slušati portugalski vokalni ansambl pod nazivom Capella Duriensis. To društvo glazbenih entuzijasta razvilo se od početnog kluba čitanja glazbe prima vista u vrhunski vokalni ansambl s titulom „ambasadora” portugalske sakralne glazbe. I zaista, u samo pet godina izdali su nekoliko samostalnih nosača zvuka i komplet od šest nosača zvuka, predstavljali Portugal u Europskoj radijskoj uniji, nastupali na brojnim festivalima i osvojili naklonost velikog broja skladatelja.

Taj relativno mladi ansambl vodi Jonathan AYERST, britanski zborovođa, pijanist, orguljaš i skladatelj. Nakon prilično uspješne pijanističke karijere, Ayerst se prihvatio orguljaške glazbe, paralelno se usavršavajući u zborskoj glazbi dok se konačno nije skrasio s Capellom Duriensis, a uz sve to upravo završava magisterij iz Psihologije glazbe na Sveučilištu u Sheffieldu. Taj impresivni glazbenik vodi ansambl jedinstvenim putem spajajući renesansnu a cappella glazbu sa srednjovjekovnim narodnim napjevima iz istočne i zapadne Europe, liturgijsku glazbu ortodoksne crkve i suvremeno stvaralaštvo.

Tajne portugalske renesanse naslov je koncerta u utorak i upućuje na slabo poznate renesansne bisere portugalskih polifoničara. U procesijskom troparu iz Alcobaçe pronalazimo lokalno obojenu sakralnu glazbu Tiaga Morina, a sličan lokalni kolorit javlja se i u Misi Blažene Djevice Filipa de Magalhãesa. Uz njega, Manuel Cardoso, još jedan skladatelj s koncertnog programa, predstavlja vrhunac portugalske polifonije. Između napjeva iz procesijskog tropara slušat ćemo dva moteta Pera de Gamboe, a koncert će zatvoriti Lamentacije Velikog četvrtka Dioga Díasa Melgása.

Njihov je repertoar trenutačno jedinstveni u svijetu, svojom interpretacijom garantiraju meditativni užitak u ranoj glazbi prožetoj portugalskom glazbenom tradicijom, a prikladni prostor crkve sv. Frane zasigurno će dodatno uveličati događaj.