Skip to content

Održan prvi u seriji koncerata “Monika Leskovar i prijatelji” u sklopu Osorskih glazbenih večeri

ogv leskovar sollima 1

U nedjelju, 2. kolovoza u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Osoru održan je koncert Monike Leskovar i Giovannija Sollime. Trebao je to biti preludij u poseban dio Osorskih glazbenih večeri pod umjetničkom ingerencijom naše proslavljene violončelistice koji je u sljedeća dva nastavka, predviđena za 4. i 6. kolovoza, trebao rasti u pogledu broja sudionika i privlačnosti programa. No, umjesto laganog zagrijavanja, dvoje izvanrednih violončelista priredilo je odmah pravu senzaciju nastupom nabijenim emocijama i energijom, interpretativno uigranim, stilski dotjeranim i tonski usklađenim do savršenstva.

Za razliku od ostatka “festivala u festivalu” koji će uključiti neka od najpoznatijih, kanonskih djela komornog repertoara, program ovog koncerta činila su slabo ili potpuno nepoznate skladbe. Instrumentalna glazba malih majstora baroka Marina Maraisa i Vinka Jelića predstavljena je u zanimljivoj i neočekivano kompatibilnoj kombinaciji s amblematskim simfonijskim djelom glazbe 20. stoljeća, Preludijem za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u genijalnom aranžmanu Giovannija Sollime koji je sa samo dva violončela nadomjestio svu suptilnost i profinjenost izvorne orkestracije te Solliminom autorskom skladbom The Interpretation of Dreams, nizom glazbenih vizija i portreta nekih od najvećih umjetničkih osobnosti u povijesti čovječanstva poput Leonarda da Vincija, Vriginije Woolf, Emily Dickinson te Clare i Roberta Schumanna, uklopljenih u eklektičnu, no unatoč tome ingenioznu cjelinu.

Na sljedeća dva koncerta Moniki Leskovar i Giovanniju Sollimi na Monikim poziv u Osoru će pridružiti još četvoro sjajnih solista koji redovito nastupaju na najuglednijim koncertnim pozornicama širom svijeta: violinisti Boris Brovcin i Giovanni Guzzo, violist Aleksandar Milošev i pijanist Giuseppe Andaloro. Velika početna očekivanja od Monikinog osorskog seksteta, poslije koncerta dua i održane prve probe, još su veća.