Skip to content

Milanović predložio sastanak, slovenski premijer mu odbrusio: Vaši su postupci vrijedni žaljenja

Hrvatski potezi vezani uz izlazak iz arbitraže ‘vrijedni su žaljenja’, a arbitražni sporazum jest i bit će jedina važeća osnova za rješenje graničnog pitanja, odgovor je slovenskog premijera Mire Cerara na pismo koje mu je u vezi s arbitražom i budućim koracima Hrvatske u petak uputio hrvatski premijer Zoran Milanović

0-1438409922

Kako se navodi u priopćenju za javnost iz kabineta slovenskog predsjednika vlade, Cerar je u pismu hrvatskom kolegi odgovorio da su hrvatski potezi vezani za arbitražu ‘vrijedni žaljenja’ i da Slovenija neće odustati od arbitraže, čiji nastavak očekuje.

‘Slovenska vlada u cijelosti odbija argumente na kojima Hrvatska temelji svoje postupke. Arbitražni sporazum jest i bit će jedina važeća osnova za rješenje granice dviju država’, istaknuo je Cerar poziciju koju je Ljubljana ponavljala zadnjih dana.

Hrvatski su potezi u suprotnosti s arbitražnim sporazumom i za njih ne postoji nikakvo uporište u međunarodnom pravu, naveo je Cerar u odgovoru na poziv hrvatskog premijera.

Milanović je pozvao u petak slovenskog kolegu Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred ‘odgovarajući međunarodni forum’, nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, ‘imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u’, priopćila je hrvatska vlada.

Zahvaljujući Milanoviću na pozivu da se sastanu na razgovoru, Cerar je naveo da će se na njega s veseljem odazvati, ali ne zbog rasprave o budućim koracima traženja rješenja na nekom drugom odgovarajućem forumu, kako je to iznio Milanović, jer Slovenija arbitražni sud smatra odgovarajućim forumom.

Do takvog bi susreta međutim moglo doći tek nakon što se arbitražni sud nakon očitovanja obiju strana o zapletu odluči o nastavku procedure, kaže Cerar.

‘Istina je da su Slovenija i Hrvatska saveznice i partnerice u EU i NATO savezu, ali uz to moram napomenuti da prisluškivanje i jednostrani izlazak iz dogovora i ratificiranih međunarodnih ugovora ne doprinose tomu savezništvu i partnerstvu’, naveo je u pismu Milanoviću slovenski premijer.

See also  Zekanović: Ne možete zabraniti da hrvatski narod odlučuje o svojoj sudbini!

U pismu čiji je sadržaj objavio Cerarov ured slovenski je premijer izrazio nadu da će Hrvatska odustati od izlaska iz arbitraže i držati se prijašnjeg dogovora.

‘Nadam se da će Republika Hrvatska ponovno razmisliti o svojim stajalištima glede arbitražnog postupka, te da će uskladiti svoje postupke s međunarodnim pravom, prihvaćenim sporazumima i načelima dobrususjedskih odnosa’, naveo je Cerar.

Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije. Hina