Skip to content

20 godina Međunarodne ljetne glazbene škole Pučišća /obrazovanje, kultura, turizam

U Pučišćima na Braču održava se 20. Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća (nadalje; škola), projekt koji je postao je prepoznatljiv brand turističke i kulturne destinacije u zemlji i svijetu

gostovanje Trio BACHalaurus Njemačka

Na školi se održavaju radioice klasične , jazz i pop glazbe . Klasična glazba održava se u Pučišćima, a Jazz radionice održavaju se u Bolu gdje nakon petnaest godina takve suradnje s Bolom , od slijedeće godine postaje posve novi projekt „ Jazz workshop Bol”.

Desetodnevne radionice puna dva mjeseca voditi će 40 priznatih hrvatskih pedagoga i poznati pedagozi i glazbenici iz prestižnih akadedemija raznih zemalja Europe i Rusije.

Trenutno je u Pučišćima i ruska pijanistica, prof. Irina Osipova , predsjednica ruske EPTE koja dolazi već petu godinu za redom. U periodu od 21.08 – 31.08 radionice gitare voditi će profesor sa švicarskog konzervatorija , Anders Miolin, rodom iz Švedske , jedan od pet glazbenika na svijetu koji sviraju trinaestžičanu gitaru. Poliglota je , uz 9 jezika odlično govori hrvatski.

Koncepcija programa je individualna nastava, nastava u skupini instrumentalista kao i ne zaobilazni koncerti diljem Brača. Do danas održano je 20 nastupa ( koncerata klase, završnih koncerata).

Kao svake godine i ove, svoje prijave poslalo je cca 300 polaznika koji su stigli i oni koji će stići ( zajedno sa pratnjama) iz raznih zemalja svijeta , različitih godina naobrazbe, od osnovnih i srednjih glazbenih škola, akademija, profesora na usavršavanju kao i samoukih glazbenika.

Polaznici dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Srbije,Kosova, Crne Gore, Bugarske, Italije ,Mađarske, Švedske, Švicarske, Francuske, Finske, Norveške, Njemačke, Velike Britanije,Austrije,Singapura, Rusije, Ukrajine, Kanade, Amerike, Novog Zelanda, Kine , Japana, Irana,Madeire, Venezuele, Ujedinjenih Arapskih Emirata……

Projekt obuhvača tri segmenta : znanost, kulturu i turizam.
Vezano uz: znanost – 40 radionica na raznim instrumentima
kulturu – 70 nastupa (koncerata)
turizam – cca 10 000 noćenja

Popis radionica, molim pogledati na http://www.music-school-pucisca.com/program.html

Koncerti klase i završni koncerti radionica u periodu Date: 21 July – 31 July 2015, održati će se 20., 29., i 30. 07. Gdje će nastupiti 40 polaznika pristiglih u ovom periodu.

hornisti trubaci klarinetisti

Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća ove godine bilježi 20-u godinu postojanja. Za ovo vrijeme škola je postala najveći glazbeni, međunarodni, edukativno – kulturno – turistički projekt u Europi . Kao takav stekao je reputaciju ozbiljne ustanove toga tipa u zemlji i svijetu, a mjesto Pučišća postalo je prepoznatljiv brand turističke i kulturne destinacije.

U Pučišćima i Bolu na Braču u dva ljetna mjeseca održavaju se desetodnevne radionice klasične, jazz i popularne glazbe na gotovo svim instrumentima koji rezultiraju visokom naobrazbom i nizom koncerata po cijelom Braču.

Tečajeve vodi 50 profesora iz prestižnih akademija iz zemlje i inozemstva a polaznici su učenici osnovnih i srednjih glazbenih škola, akademija, profesori na usavršavanju, kao i samouki glazbenici. Polaznici dolaze iz naše zemlje i gotovo cijelog svijeta. Osim sudionika iz Europe, Amerike, Rusije, Ukrajine, dolaze i iz J. Koreje, Kine, Japana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Venezuele, Novog Zelanda…

Projekt ovog tipa pedantno je osmišljen kako bi poticao umjetničko stvaralaštvo i kulturnu raznolikost. To objašnjavaju radionice u kojima je zastupljen svakodnevni individualni rad kao i skupno muziciranje polaznika iz različitih zemalja, različitih dobnih granica, različite glazbene naobrazbe, na raznim instrumentima ( čak i onih iz renesansnih i baroknih razdoblja koji nisu prije viđeni na tlu RH).

Sudionici škole, ukupno 350 izvođača ( polaznika tečaja, profesora i gosti – glazbenici) na cijelom Braču održe preko 80 koncerata (slobodan ulaz) u koncertnim dvoranama, crkvama ( samostalni koncerti i za misnih slavlja) i samostanima, sportskim događanjima, atrijima, galerijama, trgovima i dobrotvornim koncertima. Muzicira se individualno i u skupini instrumentalista (komorni ansambli, orkestri, jazz ansambli, tria, kvarteti). Nastupa se na raznim prigodama kao nadopuna programima i kulturnim manifestacijama: „Pučiškog ljeta”, „Bolskog lita”, „Supetarskog ljeta” kao i „Postirskog ljeta”.

Posebna vrijednost projekta je odlična suradnja sudionika tečajeva sa domaćim glazbenicima (klape, limena glazba … ). Na takvim međusobnim aktivnostima prikazuje se regionalna kulturna baština, usvajaju se znanja iz EU i svijeta, a sve to doprinosi promicanju glazbene kulture kao prostora za nove ideje u regiji . Samo uključivanje članova zajednice u projekt u javnosti ostavlja pozitivan dojam.

Motivacija sudionika je aktivno provesti godišnji odmor. Rad u nadasve inspirativnom ambijentu, bez pritiska kakav je u njihovim matičnim ustanovama, kao i cijelo navedeno okruženje dovodi do jedne posebne situacije gdje je rad užitak, odmor i proživljen san .

Na Brač, uz profesore i polaznike, dolazi njihova pratnja i obitelji (pasivni sudionici), kao i gosti / turisti. Oni pristižu već godinama u želji da njihov boravak bude uz ovakvo pozitivno okruženje. Sam projekt ostvaruje ono čemu Hrvatska teži – kulturnom turizmu.

Želimo napomenuti da je projekt škole proizveo i druge uspješne projekte : Jazz workshop Bol i Osnovnu glazbenu školu Brač.

koncert polaznika ljgš u Bolu

Koncepcija programa:

Rad sa glazbenicima koncipiran je na način da se tijekom prijepodneva održava individualna nastava a poslije podne rad u skupini instrumentalista. Već u prvim danima stvaraju se manji ili veći komorni ansambli, orkestri, jazz ansambli koji izvode kompozicije mnogih skladatelja te nastaju koncerti tematske naravi iz različitih glazbenih razdoblja i stilova. Prilikom odabira vodi se briga o uvrštavanjem u programe djela hrvatskih skladatelja, te obilježavanja njihovih godišnjica.

Ciljana skupina

– polaznici i pratnja od 7-70 godina, nadareni studenti i učenici, polaznici glazbenih ustanova iz nacionalnih, regionalnih i lokalnih sredina, – renomirani glazbenici / profesori vodećih glazbenih akademija iz zemlje i inozemstva s bogatim iskustvom pedagoškog rada, stručnjaci u području kulture, ostali glazbenici – glazbene udruge regionalnih i lokalnih sredina – glazbene skupine klasične glazbe, duhovne glazbe, opere, jazza i popularne glazbe – centri za kulturu otoka Brača – čitaonice – galerije – lokalna i otočka uprava – otočko stanovništvo – turisti / posjetitelji – hrvatsko društvo – buduće generacije

Misija:

– pospješiti poticanje glazbene kulture i usavršavanje nadarenih mladih ljudi kroz izvaninstitucionalni program za unapređenje kvalitete životnih vještina i sposobnosti, – poboljšati i oplemeniti programe koji potiču i obogaćuju hrvatsko suvremeno stvaralaštvo i ono iz ranijih razdoblja, – organizirati zanimljive i kvalitetne koncertne programe koji će svojom visokom umjetničkom razinom unaprijediti i obogatiti destinaciju, – poticati umjetničko stvaralaštvo i kulturnu raznolikost, – poticati razvoj i unaprijediti turističku ponudu na regionalnoj i nacionalnoj razini organiziranjem kulturnih i ostalih glazbeno- scenskih događanja, – omogućiti dolazak većeg broja turista kao i njihov povratak u destinaciju, – omogućiti umjetnički doživljaj o kojem će se pobrinuti sami izvođači svojim muziciranjem, – poboljšati imidž zemlje atrakcijom destinacije, – dugoročno održati turistički razvoj projekta, – povećati dohodak stanovništva kroz duži rok.

Vizija:

Stvoriti vaninstitucionalni, međunarodni, edukativni glazbeni centar na otoku Braču koji svojim nekonvencionalnim pristupom i u sinergiji sa lokalnom zajednicom stvara jedinstvenu glazbenu čaroliju.

Očekivani rezultati :

– u ovakvom vidu učenja i suradnje očekuje se njegovanje kulturne raznolikosti, povezivanje općina otoka Brača s pripadajućim naseljima organiziranim koncertima visoke kvalitete,
– sudjelovanje u programima pučiškog, bolskog, supetarskog i postirskog ljeta sa više od 80 cjelovečernjih i drugih nastupa u koncertnim dvoranama, galerijama, crkvama, trgovima, knjižnicama, atrijima i drugim prostorima,
– osigurana edukacija pučiške glazbeno nadarene mladeži kao i pristiglih iz drugih sredina,
– zadovoljstvo i motiviranost sudionika
– angažiranost sudionika, – cjeloviti program,
– potaknuto lokalno stanovništvo,
– povećana razina svijesti,
– veći broj turista.

Projekt je dobitnik mnogih priznanja

Posebno veseli da je osnivać i organizator bračanin Nenad Jura vrandečić (poznati hrvatski Jazz glazbenik), ove godine dobio osobnu nagradu Splitsko Dalmatinske županije za doprinos u kulturi i imidž otoka Brača.

polaznici i prof.seminara.piano celo violina

Organizatori: Udruga – Hrvatska kulturno umjetnička baština ( HKUB ), Zagreb
Tvrtka – Vesna glazba d.o.o. , Zagreb

Suorganizatori:
Općina i TZ Pučišća
Općina i TZ Bol
TZ Supetar
Centar za kulturu Bol

Partneri na projektu:
Udruga –Hrvatska scena mladih, Zagreb
Udruga Jazz art, Zagreb
Centar za Kulturu, Omiš
Udruga Brassčuta , Pučišća
Učiteljski fakultet u Zagrebu
Udruga – Hrvatsko Društvo Kornista, Zagreb
Osnovna glazbena škola Brač,Pučišća
Udruga – ArsPraesentia Boke Kotorske, CG
Udruga Spectrum , Ljubljana, SLO
CentroMusicaCotemporanea, Milano, IT

Projekt podržavaju:
Ured predsjednika RH
Ministarstvo kulture RH
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH
Hrvatska Turistička Zajednica
Splitsko – dalmatinska županija
Turistička zajednicaSplitsko – dalmatinske županije
HUZIP – Hrvatska udruga za izvođačka prava