Film Luke Klapana: Tragovima naših predaka

‘Tragovima naših predaka’ radni je naslov dokumentarnog filma autora Luke Klapana čije snimanje je upravo završeno na autentičnoj lokaciji u zaseoku Zekani u Pridragi

Luka Klapan - Tragovima naših predaka 1

Niz kamenih kuća prizemnica pokrivenih pločom te dvorište opasano visokim suhozidom glavno je obilježje i tradicijska arhitektura ovoga dijela zadarskog zaleđa što se pokazalo najidealnijom scenografijom za dokumentarac koji obrađuje starinske pridraške svadbene običaje.

– Tema filma je starinski običaj ženidbe i svatova. Kazivači govore kako su pronalazili svoje supružnike najčešće posredstvom treće osobe. U prošlim vremenima roditelji su bili ti koji su donosili odluku o tome da li će se njihova kći udati za momka koji ju je zagledao i zaprosio. Iako su se u današnjim brakovima sačuvala neka tradicionalna načela većinu starih običaja koje film obrađuje zauvijek je prekrila prošlost, naglasio je Klapan.

Dokumentarni filmovi Luke Klapana bave se suvremenim društvenim i etnografskim temama. Otkada je snimio svoj prvi eksperimentalni film ‘San’ prikazan na 18. Danima hrvatskog filma snimio je više kratkih filmova koji su se vrtjeli na stranim i domaćim festivalima, a filmom ‘Berba kukuruza s nama’ ove godine sudjelovao je na 8. Dnevima etnografskega filma u Ljubljani i 12. Međunarodnom festivalu etnografskog filma – Zlatno srce Slavonije u Đakovu. Trenutačno snima još nekoliko dokumentaraca u lokalnoj zajednici.

Članovi KUD-a Luzarica iz Pridrage s kojima je Klapan snimao dokumentarno igrane scene već nekoliko godina na folklornim smotrama diljem Hrvatske vjerno prikazuju starinsku prošnju i dolazak svatova po mladu. Spomenimo usput kako je ove godine na 4. smotri folklora Zadarske županije od strane stručnog povjerenstva upravo KUD Luzarica odabran za Državnu smotru folklora koja će se održati u Karlovcu.

Luka Klapan - Tragovima naših predaka 2