Skip to content

Hrvatska podržava nastavak izraelsko-palestinskog dijaloga

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predsjednikom Države Izrael Reuvenom Rivlinom s kojim je razgovarala o važnosti promicanja mira i tolerancije te bliskim odnosima između dvije države

DSC 6251

Dvoje Predsjednika razgovarali su o sigurnosnim pitanjima i izazovima, kako na području Bliskog Istoka tako i području Jugoistoka Europe, posebice naglašavajući nove sigurnosne ugroze s kojima se suočavamo, poput ekstremizma, trgovine ljudima i ilegalnih migracija iz Sjeverne Afrike i s Bliskog Istoka preko Sredozemnog mora koje dijelimo.

Predsjednica Republike naglasila je kako Hrvatska podržava nastavak izraelsko-palestinskog dijaloga kao i napore međunarodne zajednice da se što prije pronađe rješenje ovog pitanja. No, Predsjednica je dodala kako postizanje dugotrajnog mira i sigurnosti na tom području ovisi prvenstveno o Izraelcima i Palestincima. „Kao što Izrael ima pravo na mir i sigurnost, tako i Palestinci imaju pravo na vlastitu državu, s normalnim uvjetima života”, dodala je.

Prilikom susreta izmijenjena su i mišljenja o suradnji Hrvatske i Izraela te mogućnostima za daljnje produbljivanje iste, posebice u području gospodarstva, sigurnosti i obrane te kulture i obrazovanja.

Nakon toga, Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Muzej Izraela gdje je pogledala svitke iz Mrtvog mora te izraelski parlament, Knesset gdje se susrela s predsjednikom, g. Yulijem Edelsteinom. Na sastanku je naglašena važnost parlamentarne suradnje u izgradnji dobrih bilateralnih odnosa. predsjednica.hr