Predsjednica u Yad Vashemu: Imamo odgovornost nastaviti borbu za istinom

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, prigodom radnog posjeta Državi Izraelu, nazočila je svečanosti povodom darivanja nagrade američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti Oscar za producentski rad na filmu „Schindlerova lista” Branka Lustiga Muzeju holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu

DSC 5233

Obraćajući se preživjelima holokausta, njihovim obiteljima te potomcima stradalih u holokaustu, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zahvalnost Branku Lustigu na pozivu i na svemu što čini u promicanju tolerancije i educiranju mlađih generacija u Hrvatskoj o događajima koji su se dogodili za vrijeme Drugog svjetskog rata, kako se nikada više ne bi ponovili. Često govorimo kako se to neće više dogoditi, ali i dalje postoje strahote i zlo, kazala je Predsjednica te istaknula kako nam je zajednička obveza da se tome opiremo i promičemo snošljivost.

„Ovo je posebno mjesto, mjesto gdje pokušavamo pričati nevjerojatnu priču o neizrecivim zločinima.”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako nakon svog današnjeg posjeta Yad Vashemu mora čestitati na odlično obavljenom poslu. Izrazila je zahvalnost na suradnji s Hrvatskom i hrvatskim institucijama koje se brinu za čuvanje sjećanja na holokaust, na 6 milijuna ljudi koji su poginuli u holokaustu, od toga milijun i pol djece. „Ja sam danas ovdje, ne samo kao predsjednica, nego kao čovjek i kao majka. Moramo razmisliti o tome što ćemo dalje učiniti nakon što otiđemo s ovog mjesta”, kazala je hrvatska predsjednica i dodala ovo iskustvo pomaže da shvatimo da se vrijednosti i istina nikada ne smiju uzimati zdravo za gotovo.

„Yad Vashem, mjesto je koje nam priča priču o najstrašnijem zločinu prema čovječanstvu. Ono simbolizira mrak, ali i svijetlo, strahote i nade, povijest i budućnost”, kazala je Predsjednica i dodala kako je Oscar izričaj vrhunskih umjetničkih dostignuća, ali isto tako izričaj naše zahvalnosti, znak da su Pravednici među narodima ispravno izabrali u vremenima tame.

„Na ovom svečanom mjestu, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Romima, Srbima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena”, kazala je hrvatska predsjednica i izrazila najdublje suosjećanje sa stradanjem i žrtvom preživjelih iz holokausta porijeklom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih koji više nema. „Taj dio naše povijesti bacio je sjenu, ali mi smo se suočili s našom prošlošću i prihvatili je za budućnost”, kazala je. Naglasila je kako taj režim nije predstavljao stvarni izraz težnje hrvatskoga naroda za svojom neovisnom državom, a moderna Republika Hrvatska utemeljena je na antifašističkoj borbi i na Domovinskom ratu.

„Hrvatska je danas ponosna članica Europske unije i NATO-a koja je zasnovana na zajedničkim vrijednostima, vrijednostima koje dijelimo s Izraelom i međunarodnom zajednicom, vrijednostima demokracije, slobode i poštivanja svakog pojedinca bez obzira na njegovo porijeklo”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Najavivši inicijativu za izgradnju spomenika svim žrtvama holokausta u Zagrebu, predsjednica Grabar-Kitarović pozvala je na suradnju Muzej holokausta Yad Vashem te izrazila uvjerenje kako ćemo uskoro otkriti spomenik gdje ćemo se moći duboko pokloniti žrtvama. „Koristim ovu priliku osuditi svaki totalitaristički režim – nacizam, fašizam, komunizam”, kazala je Predsjednica i istaknula obrazovanje kao najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma. „Moramo reći istinu zato jer smo na ovom mjestu ogoljeni, nemamo i ne nosimo naše službene funkcije. Mi smo ovdje kao ljudska bića. Mi kao ljudi, kao roditelji, sestre i braća imamo odgovornost da ćemo nastaviti borbu za istinu”, kazala je Predsjednica Republike.

Na kraju svog obraćanja, predsjednica Grabar-Kitarović iskazala je posebno poštovanje stojedanaestorici Pravednika među narodima iz Hrvatske, onima kojima je dodijeljena ta visoka čast i onima kojima će biti. Obraćanje je završila citatom iz poznate pjesme izraelskog pjesnika Haim Hefera: „Pravednici, ja Vam se klanjam”.

Predsjednica Republike obišla je Muzej holokausta Yad Vashem, položila je vijenac u Dvorani sjećanja te se upisala u Knjigu gostiju. predsjednica.hr