Skip to content

Pismo Predsjednice glavnom državnom odvjetniku, ministru unutarnjih poslova i ministru pravosuđa

RBA.001Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, nakon održanih sastanaka s predstavnicima korisnika kredita austrijskih zadruga iz Raiffeisen grupe, uputila je pisma glavnom državnom odvjetniku, ministru unutarnjih poslova i ministru pravosuđa. Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

„Obraćam Vam se nakon razgovora koje sam obavila s predstavnicima korisnika kredita austrijskih zadruga iz Raiffeisen grupe. Upoznali su me s činjenicom kako su tijekom 2014. i 2015. godine učestali slučajevi provođenja ovrha na nekretninama hrvatskih državljana na području Republike Hrvatske temeljem upisanih založnih prava od strane tzv. RBA zadruga i drugih kreditnih ureda koji posluju na području Republike Hrvatske. Posebno su istaknuli kako su prekršeni brojni hrvatski zakoni, što je rezultiralo s preko 10.000 ovrha nad nekretninama u Republici Hrvatskoj.

Prema tvrdnjama brojnih dužnika obračun dužnog iznosa i nakon deset godina plaćanja kredita je takav da korisnik kredita i dalje duguje skoro cijelu glavnicu. Iznosi otplate predstavljaju neizdrživ teret za mnoge korisnike kredita koji nisu u mogućnosti podmirivati svoje ugovorne obveze. Vjerovnici, uglavnom zadruge iz Raiffeisen grupe, aktiviraju hipoteke i provode ovršne postupke na nekretninama te pokreću postupke deložacija mnogih obitelji kojima je to jedini stambeni prostor, što rezultira brojnim obiteljskim tragedijama.

Pozivam Vas da provjerite iznesene navode i po potrebi i u skladu s Vašim ovlastima poduzmete odgovarajuće mjere iz svog djelokruga kako bi se zaštitili hrvatski državljani od posljedica mogućih protupravnih aktivnosti.

S poštovanjem,

PREDSJEDNICA REPUBLIKE HRVATSKE
Kolinda Grabar-Kitarović”

predsjednica.hr