Visoka moda raskošno slavljena u Parizu

defile-christian-dior-automne-hiver-2015-2016-paris-look-14 1

Posebnost visoke mode

Visoka moda sirokoj publici se ne cini jednaka drugim. Ne zato sto ona tradicionalno ozivljava poseban oblik luksuza realiziran u sofisticiranosti i posebnoj, odijevnoj mudrosti. Ako je cuveni Prêt-à-porter sisao na ulice i ucinivsi dostupnim lijepo i elegantno odijevanje, visoka moda ostaje nedostizna. Pariska publika je dosla u velikom broju na sve manifestacije Nedjelje visoke mode, znajuci da oprave vise nece biti na raspolaganju jer su vec odkupljene od strane bogatih i slavnih osoba, koje na taj nacin naglasavaju svoju posebnost i nadmocnost.

Ali ostaju slike zahvaljujuci kojim se cuvene kuce najprije obracaju imucnim klijentima upucujuci im poruke i pozive o osobnim vrijednostima a brojne socijalne, internet mreze umnozavaju rezonacu ovakvog nacina komuniciranja. Zahvaljujuci tim prizmama, najspektakularnije smotre dobijaju poseban smisao.

Dior ciji je umjetnicki direktor Belgijanac Raf Simons, podario je publici jako poletne smotre. Kreator se vratio svojim nordijskim korijenima pa u predivnom vrtu Muzeja Rodin predstavio reference umjetnika poput Jérômea Boscha, Jana Van Eycka i ostalih, flamanskih umjetnika. Slavni brand je predstavio adroginsku kolekciju, sto odgovara aktualnim teznjama i uticajima. Manekenke su djelovale kao daleke junakinje XV stoljeca, aktualnih odijevnih naglasavanja.

“Radi se o pointilizmu flamanskih nota”-objasnio je kreator, pokazavsi jako mlade djevojke kojima je pogled obojio u crvenu boju a frizurama dao privlacnu neodredjenost. Podsjecale su na Boschovih “Sedam glavnih grijehova”. Simons se udaljio od cuvenog amblema kuce Dior koji je “New Look”, zaboravivsi centrirane pojase ali je svoje curice odjenuo u srednjovjekovne ukrase, metal i kristal. Posebno su bili zapazeni skulpturalni vuneni mantili, ukoso sjeceni ali elegantni, sa velikim dzepovima i sirokim rukavima.

Karl Lagarfeld je skoro 82 godisnjak ali je sa mnogo umijeca odabrao visoke-tehnike i sa svojim jako “casino” ugodjajem, privukao odabrane uzvanike poput Juliane Moore, Kristen Stewart, Vanesse Paradis i njezine kcerke Lilly- Rose Deep. One su sjedeci za stolovima ‘black-jack”, predstavile nakit visoke proizvodnje od dijamanata, uspjesno i novo izdanje kolekcije, koju je Gabrielle Chanel osmislila 1932 godine.

Hamburski kreator za buducnost zamislja druge sadrzaje : kaputice i dvodijelne kostime ostvarene iz jednog komada, zahvaljujuci tehnikama odabrane sinterizacije i laseru SLS. Kompleksna tehnologija je uportijebljena u aeronautici pa dozvojava ostvarivanje predmeta od materija u pudranom stanju, koje se skupljaju zahvaljujuci laseru, pocevsi od programiranog modela u stroju za kopije 3D. Rezultat je zacudjujuci sa opravama poput isprosivanih prekrivaca, kojima su dodati cisti crtezi bez high-tech stigmata.

Kuca Martin Margela je u znaku povratka Johna Galliano, aktualnog umjetnickog direktora i linije nazvane “Artisanal”. Karakteristicno je da su svi odijevni predmeti reciklirani pa manekeke nose muske mantile sa japanskom svilom dok su im haljine obiljezene grafickim pliseom i skrojene od neobradjenog platna.

Elie Saab nastavlja pokazivanje raskosnih oprava orijentalnih princeza, na pariskim podijima, pazeci da imaju aktualni stil. Njegova najnovija kolekcija posjeduje bizantijske uticaje i ciste linije, predstavljajuci primjer krojackog zanra : duge zlatom izvezene haljine, pojedine su skrojene od purpurne ili emerodne cipke, hlace- kombinezoni sa kristalnim plastevima a vjencanica je raskosnih volumena a podsjecala je na kreatorovo vjencanje, 25 godina ranije!

Kreatori sa svih strana svijeta

Rodjeni Rimljanin Giambaptista Valli izasao je i londonske Central Saint Martins skole i odabrao Pariz za obitavaliste. Oformio je osobnu marku prije desetljece i prakticira stil koji referencira njegov zivotni put : klasicna zenstvenost kojoj uspjesno dodaje ekcentricnost, zahvaljuci grafickim gornjim dijelovima, dugim hlacama sto nalice na trompet, trapeznim mini haljinama te sirokim cipkanim suknjama, asimetricnih volana kao i podskunjama od tila.

Giorgio Armani uziva u spektaklima svjestan da je njegovo ime izraz afirmiranog glamoura. Kreator dobro poznaje publiku pa jesenje- zimsku kolekciju visoke mode za 2016 godinu, razvija pod labelom Armani Privé. Slavni Talijan je napustio neutralne boje i u Parizu predstavio eksploziju roza nijansi. Kolorit na kaputicima jako izrazenog pojasa uradjenog perjanom teksturom, svilenim resama na jacquardima ili Lurexu od degradirne svile, jako je je privlacan i veseo. Uske haljine i elegantni zenski kostimi su idealni za raskos koja se pokazuje u Hollywoodu ali i Dubaiu. Armani ostaje na poznatim teritorijima visoke mode.

Holandski dvojac Victor&Roff su bez iznanadjenja jer su pokazali haljine nadahnute platnima starih majstora. Cini se da im nedostaje novo, aktualnije poimanje visoke mode. Barok i nizozemsko slikarstvo, Zlatno doba umjetnosti i sjecanje na Action Paiting su se prosetali pariskim podijima, bez veceg odijeka. Kolekcioner Han Nefkens je vec najavio kako ce kupiti izvjesne modele I darovati ih Muzeju Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu.

Zuhair Murad flertuje sa Curtney Love epohom pa je kolekciju ukrasio godetima od vezene svile, plisanim plastevima dekoriranih kristalom i manitlima od lisicije koze. Smjelijim klijenticama predlaze providne kombinezone u crnim i sivim prelijevima ili crvenim, nazvanim lipstick.

Renovirana kuca Schiaparelli koju je slavna Elsa otvorila 1927 godine dans je u rukama Diega Della Valle a novi kreator, Francuz Bertrand Guillon je formiran u ateljeima Givenchy i Valentino. Ljubitelj teatra ostvaruje retro modele : brokatne kostime, plastove poput pokrivaca i komplete od kariranog mohera. Strucnaci smatraju da Schiaparelli jos nije pronasao osobni smisao u danasnjem modnom svijetu.

Loris Azzaro ciji kreatori Arnaud Maillard i Alvaro Castejon priznaju kako su dosli do saturacije providnosti i seksipilnosti a odabrali su ugodjaj nekadnje cuvene njurokske diskoteke “Studio 54”, uz nadrealizam Salvadora Dalija.

Dzana Mujadzic

defile-zuhair-murad-automne-hiver-2015-2016-paris-look-8les-robes-haute-couture-automne-hiver-2015-2016-les-plus-spectaculaires 1les-robes-haute-couture-automne-hiver-2015-2016-les-plus-spectaculaires 2les-robes-haute-couture-automne-hiver-2015-2016-les-plus-spectaculaires 5les-robes-haute-couture-automne-hiver-2015-2016-les-plus-spectaculaires 6les-robes-haute-couture-automne-hiver-2015-2016-les-plus-spectaculaires 7les-robes-haute-couture-automne-hiver-2015-2016-les-plus-spectaculaires 11les-robes-haute-couture-automne-hiver-2015-2016-les-plus-spectaculaires 17les-robes-haute-couture-automne-hiver-2015-2016-les-plus-spectaculaires 18