“Nadanje Srebrenica” u glavnom programu 69 Festivala u Avignonu

hope srebrenica

Umjetnošću protiv zla

Multimedijska postavka “Nadanje Srebrenica” u reziji Harisa Pasovica je dio zvanicnog programa ovogodisnjeg, 69 izdanja najpoznatijeg starokontinentalnog festivala teatra u Avignonu, pod vodjstvom cuvenog reditelja Oliviera Py.
Dokumentarna, umjetnicka i metafizicka postavka u kreaciji Harisa Pasovica, Lade Maglajlic i Enesa Husencehajica izvesce se u Gradu Papa od 11 do 19 srpnja, u raskosnom prostoru Sveucilista Avignon i oblasti Vaucluse. U prvom dijelu jednoiposatne predstave, publika ce se susresti sa zenom iz Srebrenice, koju tumaci prvakinja sarajevskog Narodnog pozorista, poznata glumica Irena Mulamuhic, zatim ce vidjeti 40 minutni dokumentarni film “Traganje”, snimljen na mjestima masovnih ubojstava i primarnih pa sekundarnih grobnica. Treci dio je posvecen izlozbi DNK zrtava.

Haris Pasovic 54 godisnji reditelj je i profesor na Akademiji Dramskih umjetnosti u Sarajevu i zacetnik filmskog festivala cija je uspjesna epopeja, zapocela ratne 1993 godine. Radio je sa Susan Sontag dok je njegova postavka “Romea i Djulijete” bila jako komentirana u oblasti i inozemstvu, zbog cinjenice da je ona pokazana kao hriscanka a on-musliman. Pasovic je nagradjen u Edinburgu i Singapouru, otvorio je Napuljski festival i odusevio britansku publiku, svojom adaptacijom Russelovog “Osvajanja ljepote”. Djelovao je u pariskom teatru “Bouffes du Nord” na poziv Petera Brooka.

Nestali – univerzalni sadržaj

Umjetncki direktor sarajevskog “East-West” centra ostvario je i u svijetu hvaljenu, ulicnu postavku “Crvena linija” sa 11 541 stolicom u sjecanje isto toliko poginulih zitelja, bh prijestolnice. Prosle godine je ostvario na Latinskom mostu u Sarajevu, zanimljivu postavku posvecenu Stoljecu Mira, na istom mjestu sa kojeg je Princip izvrsio atentat koji je gurnuo covjecanstvo, u jednu od najvecih katastrofa.

Aktualni performans u Avignonu je posvecen Srebrenici ali i izgubljenim osobama u Argentini, Cileu, kartelskim ratovima Mexica, nestalim u Indonezij, Libanonu, Kambodzi, Sudanu, Centralnoj Africi.

Postavka je ostvarena uz pomoc specijalista za traganje za nestalima : Amorom Masovicem, Sadikom Selimovicem i Ismetom Musicem. Umjetnicku suradnju su obezbijedili Irma Saje i Vedad Orahovac, kao i kustosica prof.dr Aida Abadzic-Hadzic.

“Nadanje Srebrenica” su producirali East-West Center iz Sarajeva i pariska kuca 13 Productions.

Dzana Mujadzic