Ugledni zagrebački profesor i arhitekt Ivica Kiš gostovao na likovnoj koloniji URIHO 2015

Zagreb N Tesla

Panoramska slika Ivice Kiša donirana likovnoj koloniji URIHO 2015

Panoramsku sliku s motivom Zagreba (Spomenik Nikoli Tesli) Ivica Kiš snimio je kamerom opskurom TETRA (“©ame®@ obs©u®@ TETRA ex©ent®ic@ ©ylind®ic pano®ami©@ 360°”)

Ivica Kiš, ugledni profesor i arhitekt, uveliko je zaslužan i spasio je od zaborava tehniku Vinorel. To je stara, gotovo izumrla tehnika slikanja gdje vino služi istovremeno kao boja, ali i kao inspiracija, jer se uz slikanje može i popiti gutljaj ili dva vina dok se njime slika.

… Da je analogna fotografija prava alkemijska čarolija, potvrdit će svaki amater i profesionalni fotograf, koji je nakon povećanja negativa u mraku u uzbuđenju gledao kako na praznom fotopapiru odjednom izranja iz razvijača fotografija. Ali da je kamera opskura primarna začudnost, te da jedna obična kutija ili konzerva sa sitnom rupom imaju sposobnosti skupih kamera, to malo ljudi zna i to je ona zakonitost koju istražuje i ostvaruje Ivica Kiš. Već dvadeset godina intenzivno (od 1995.) Ivica Kiš proučava kameru opskuru, mjeri joj žarišne daljine, promjere rupica kroz koju ulazi svjetlo, kutove snimanja koje zahvaća sunčeva projekcija, stekavši iskustvo majstora koji uz jednostavne, širokokutne može stvarati i stereoskopske i panoramske fotografske unikate. Najčešće su to unikati koje sunce upiše odmah na papir, ponekad autor koristi negative. O tom golemom iskustvu koje je stekao istražujući mogućnosti kamere opskure piše Ivica Kiš, o brojnim tehničkim i tehnološkim finesama, koje je razvio…. (Branka Hlevnjak)

Ivica Kiš likovna kolonija URIHO Zagreb 2015

Ivica Kiš rođen je u Zagrebu 1948. u obitelji fotografa. Školovao se u Zagrebu. Zvanje fotografa stekao 1967. godine i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu 1974. godine u klasi prof. Božidara Rašice. Od 1974. do 1988. radio u operativi, pripremi, birou za unaprjeđenje i razvoj tehnologije i projektnom birou G.P. ‘Tehnika’ te na Odjelu za graditeljstvo i urbanizam Općine Novi Zagreb i Općine Maksimir. Od 1988. godine je nastavnik struke – profesor u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, a od 2003. godine u zvanju višeg asistenta predaje i na Odjelu za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Snima analognim kamerama od 1956., kamerama opskurama vlastite konstrukcije od 1995. i digitalnim kamerama od 1996. godine. Fotografske slike snimane kamerama opskurama izlaže od 1996. u domovini i u inozemstvu. Projekt revitalizacije kamere opskure kao svjetske likovne baštine pod nazivom ‘©ame®@ obs©u®@ pola milenija poslije’ započinje 1997. nizom predavanja i radionica te sa deset samostalnih izložbi slika snimanih kamerama opskurama. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i u svijetu i predstavljao Hrvatsku na svjetskoj smotri fotografije FOTOFO u Bratislavi 2000. godine. Projekt revitalizacije kamere opskure finalizira objavljivanjem priručnika za nastavnike likovnog i tehničkog odgoja ‘CAMERA OBSCURA’ 2007., u nakladi ‘Školske knjige’. Član je ULUPUH-a od 2007., a HDLU-a od 2013.. U mirovini je od 2013. godine. Živi u Zagrebu. Održava predavanja i radionice ©ame®@ obs©u®@.