Prvi muzej torture u Hrvatskoj otvara svoja vrata idući tjedan

Dokle god je nagona za moći u čovjeku i nasilje će, nažalost, biti njegov neodvojiv dio

Tortura nikada ne prestaje

Želite li nositi masku srama i vratiti se 300 godina unazad, staviti kuglu oko noge i pokušati bježati ili pak sjesti u stolac za mučenje?

Mi vas vraćamo u prošlost. U petak, 10. srpnja, s početkom u 20 sati, svoja će vrata na adresi Radićeva 14, otvoriti TORTUREUM, muzej torture koji posjetiteljima nudi pogled na jedinstvenu zbirku naprava za mučenje i egzekuciju od antičkih vremena do danas. S više od 70 vjernih replika instrumenata i sprava, na kojih je i sama pomisao tjerala ljudima strah u kosti, muzej će zorno prikazati sliku nasilja kroz povijest.

Judina kolijevka

“Riječ je o muzeju sa specifičnom misijom te višeosjetilnom, odnosno doživljajnom i interaktivnom muzeju. Tortureum nastoji osvijestiti kod posjetitelja da je naša sve ranjivija egzistencija izložena svakodnevnoj vidljivoj i nevidljivoj torturi, od nasilja u školama, vlastitim domovima ili na radnim mjestima, s konačnim ciljem kako bi tortura jednoga dana postala tek dio povijesti nekoga muzeja”, naglasila je umjetnička voditeljica projekta, Ana Dana Beroš.

Maska srama

Neki od izložaka koje će posjetitelji moći vidjeti, dodirnuti ili isprobati su: Giljotina, vjerna replika iz 1792. godine s Bergerovim mehanizmom iz 1889. godine; Pendulum odnosno sjekira koja se njiše i svakim zamahom spušta sve niže; Rastezalo-najdrevnija naprava za mučenje, Nirnberška djevica – najstrašniji i najokrutniji način kojim su u srednjem vijeku mučili osuđenike; Brnjica ili krotiteljica lajavica, te impozantan broj predmeta koji su služili za ponižavanje, mučenje, ranjavanje ili ubijanje ljudi.

Stolac za mucenje

Unutar muzeja, moći će se saznati više i o Matiji Gupcu, vođi Seljačke bune iz 1573. godine, te legendi o njegovu javnom pogubljenju na Trgu sv. Marka, pred južnim portalom istoimene crkve.

Obilazak muzeja uključuje i razne interaktivne sadržaje, audio-svjetlosne podražaje, video-materijale te suvenirnicu.

“Netko bi se mogao zapitati zašto danas otvoriti muzej torture budući da živimo u svijetu u kojemu smo svjedoci sveprisutnog nasilja? No, važno je da zagrebački Tortureum bude jedan od podsjetnika na povijest čovječanstva u kojoj nasilje nastaje iz straha od nepoznatoga, drukčijeg i Drugoga”, zaključila je Beroš.

Pratite na https://www.facebook.com/tortureum i www.tortureum.com

Tamnica

Autor izložbene koncepcije: Želimir Laszlo
Autorica arhitektonskog postava i voditeljica projekta: Ana Dana Beroš
Autor vizualnog identiteta: Luka Juras
Fotograf: Goran Vranić
Produkt dizajnerica: Draga Komparak
Autor murala: Miron Milić
Dizajner kožnih predmeta: Slaven Milić
Dizajner svjetla: Bojan Gagić

tortura nikada ne prestaje