Ivica Malčić izlaže u Galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja, sv. Toma

U Galeriji sv. Toma, Zavičajnog muzeja grada Rovinja, u utorak 7. srpnja 2015. u 21 sati predstaviti će se umjetnik Ivica Malčić sa svojom samostalnom izložbom slika iz ciklusa naslovljenog “Osmrtnice 2014. – 2015.”

malcicU Malčićevom slikarskom ciklusu “Osmrtnice 2014. – 2015.”, usmjerena je pažnja na svakodnevicu, koja problematizira odnos života i smrti. Teško je pojmiti da je naša svakodnevica istovremeno i život i smrt. Trenutak postojećeg vremena je ravnoteža između budućeg i prošlog vremena. Dok sadašnje vrijeme umire istovremeno biva zamijenjeno bivšim budućim, koje je postalo sadašnje. To je onaj crni obrub Malčićevih slika – vizualni simbol osmrtnice. U tom crnilu, simbolu smrti, Malčić piše citate iz popularne kulture, iz knjiga o umjetnosti koje ponekad prepravlja ili promjeni. To su poruke umjetnikova svakodnevna razmišljanja o umjetnosti i problemima egzistencije umjetnika. Osmrtnice njegove umjetnosti i umjetnosti uopće.

Simbolizam Malčićevih slika ide dalje, on konceptualizira sliku i pojam slike. Početak je stranica iz novina slučajno odabrana, tako da je sâm početak slike uvijek nešto novo i drugačije. Ne ponavlja se, jednako kako se ne ponavljaju niti oni bezbrojni dijelovi svakodnevice, bez obzira na to što su bezlični, beznačajni i uvjetno nebitni. Predstavljaju svakodnevno listanje novina i časopisa a motivi su politika, kriminal, crna kronika, reklame i sl. Postaju dnevnik, kronika kaotična vremena s dosljednim mijenama u kojemu nema poremećaja.

Njegove slike sadrže višedimenzionalne komponente. Slojevi se prekrivaju, preklapaju i na koncu generiraju “umjetnikovu stvarnost”. Slike su umjerene veličine, nešto između većih osmrtnica i votivnih slika koje narod postavlja po zidovima crkava. Podsjećaju na pamćenje, sjećanja na naše najbliže. Zbog crnog obruba nalikuje osmrtnici, a zbog slike na votivni dar: memoriju događaja koji je doživljen kao prst sudbine. Iako Malčičeve slike nisu ikonografski religijske one jasno pokazuju bliskost umjetnosti i religije. Obje rješavaju ili pomažu riješiti nerješivo. Slike su postavljene u redovima jedna do druge i iznad, složene su popunjavajući zid. Svaka za sebe priča svoju priču koja nema ništa s onom prethodnom, a istovremeno postaje besmislena bez prethodne ili sljedeće.

Izložba je postavljena u Galeriji sv. Toma u sklopu tradicionalnog Rovinj Art Programa Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.

Ivica Malčić rođen je u Zagrebu 1964. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Od 1998. – 2002. intenzivno izlaže u Zagrebu svake godine 100 slika. Do sada je imao 20 samostalnih i mnogo više skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu. U razdoblju od 30. studenog 1991. do 1. srpnja 2015. naslikao je 2680 slika.