Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Predsjednica Republike kazala je kako je Rijeka bila i do danas ostala snažno središte hrvatske kulture

DSC 0070

U svom obraćanju predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Rijeka već dulje od sto godina centar razvoja suvremene hrvatske brodogradnje te je dodala kako je u Rijeci nakon Drugog svjetskog rata započeo novi razvojni zamah, čime je postala najveća hrvatska luka i gospodarsko središte Hrvatskoga primorja.

Izdvojivši kako je jednako važan daljnji razvoj rafinerije nafte, napomenula je kako su obližnji Omišalj i druga industrijska postrojenja razlog više što bržoj modernizaciji željezničkog pravca Rijeka-Zagreb. Predsjednica je rekla kako jedan od primarno razvojnih prioriteta, ne samo za Rijeku i Primorsko-goransku županiju, već i za Hrvatsku, ostaje izgradnja nizinske pruge.

„Geostrateški položaj luke Rijeka golem je logistički i proizvodni potencijal, a ulazak privatnog kapitala u kontejnerski terminal Brajdica pokazao se korisnim i učinkovitim”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i dodala kako je to samo početak iskorištavanja potencijala ovog položaja. Naglasila je iznimnu važnost što boljeg korištenje odgovarajućih europskih fondova.

„Kao važnu zadaću koju želimo izvršiti je i decentralizacija, koja će i našim gradovima dati veće financijske i upravne ovlasti, ali i veću odgovornost za razvoj” rekla je Predsjednica Republike. Dodala je kako je zadaća državne vlasti poreznim, monetarnim i drugim mjerama voditi gospodarsku politiku tako da svi dijelovi Hrvatske budu podjednako razvijeni sukladno svojim potencijalima i komparativnim prednostima.

Govoreći o demografskim pokazateljima, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako nas sve to stavlja pred zadaću definiranja jasne razvojne domovinske agende, koja će ponuditi cjelovite provedive smjernice za budućnost.

U svom obraćanju Predsjednica Republike istaknula je važnost razvoja kulture dijaloga te dodala kako su političari na svim razinama odgovorni razvijati demokraciju kao prostor nadmetanja razvojnih programa za opće dobro, nasuprot stvaranju sukoba i podjela.

Na kraju svečane sjednice Gradskog vijeća uručene su nagrade i priznanja grada Rijeke istaknutim građanima. predsjednica.hr