Skip to content

Michel Ocelot i Jung Henin na 25. Animafestu

Od 9. do 14. lipnja održat će se 25. izdanje festivala animiranoga filma, Animafest Zagreb. Bit će predstavljeno više od 40 francuskih filmova ili u francuskoj koprodukciji, a ove će godine biti prisutna i sva velika imena francuske kinematografije

kirikou3 02Redatelj Michel Ocelot primit će nagradu za životno djelo. Veliko ime francuskog animiranog filma, poznat i priznat diljem svijeta, Michel Ocelot bivši je predsjednik Međunarodne udruge animiranoga filma. Njegov film « Tri izumitelja » 1981. bio je dobitnik BAFTA nagrade za najbolji kratkometražni animirani film, a 1983. primio je nagradu Cesar za « Legendu o siromašnom grbavcu » u kategoriji najboljeg kratkometražnog animiranog filma.

Projekcije

Bit će predstavljeno šest njegovih filmova : Legenda o siromašnom grbavcu, Tri izumitelja, Ljepotica I čarobnjak, Pastirica koja pleše, Princ dragulja i Zmajevi i princeze.

Azur i Asmar bit će prikazani na posebnoj projekciji na otvorenom u Zagrebu, 12. lipnja 2015. u 21 sat (Park Zrinjevac).

Susret

Michel Ocelot također će odgovarati na pitanja publike 10. lipnja u 13 sati, u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Redatelj Jung Henin bit će član žirija « Veliko natjecanje – Dugometražni film i natjecanje hrvatskog filma ».

Jung Henin ilustrirao je i objavio stripove poput Kwaidan, Okiya i Kyoteru (u izdanju Editions Delcourt). Trenutno radi na novom stripu I filmskom projektu.

Južnokorejskog porijekla, kojega je posvojila belgijska obitelj, Jung Henin je 2007. godine napravio strip, a zatim i dokumentarno-fikcijski autobiografski animirani film s Laurentom Boileauom, Boja kože : med.

Film je 2013. godine osvojio Grand Prix i nagradu publike na Animafestu.

Film je prikazan na posebnoj projekciji na otvorenom u sklopu Animafesta u parku Zrinjevac u Zagrebu, 30. svibnja 2015. godine.

Više informacija na : http://www.animafest.hr/