Na stadion Koševo dostavljen sedes za euharistijsko slavlje s papom Franjom

Papa u Sarajevo 3

Sarajevo – Sedes (stolica) za euharistijsko slavlje s papom Franjom dostavljen je u utorak 2. lipnja u popodnevnim satima na Olimpijski stadion Koševo u Sarajevu. Stolicu su izradili otac i sin Salem i Edin Hajderovac iz Zavidovića i potom je prevezli u župnu crkvu u Zavidovićima jer je stolica dar te župne zajednice. Odatle je sedes prevezen u Sarajevo.
Stolica, na kojoj će sjediti Sveti Otac tijekom liturgijskih slavlja, izrađena je od kvalitetnog orahovog drveta, a Salem i Edin su u svojoj maloj radionici u srednjobosanskom gradu Zavidovići obavili i sva ukrasna rezbarenja: hrvatski troplet, papin grb, sarajevsku prvostolnicu, zavidovićku župnu crkvu kao i druge manje sadržaje.

33981

Svaka stolna crkva (crkva u kojoj stoluje biskup) treba imati ovu stolicu koja se naziva katedra – učiteljska stolica. Ona simbolizira učiteljstvo i vlast pastira mjesne i opće Crkve. Isto tako ona je znak jedinstava onih koji vjeruju onom vjerom što je biskup kao pastir stada naviješta. Katedra je samo jedna i treba biti smještena kako bi se vidjelo da je biskup doista na čelu cijele zajednice vjernika. I zato je Papina katedra na euharistijskom slavlju na Koševu puna simbolike i poruke za sve bosanskohercegovačke vjernike katolike i za sve nazočne hodočasnike.

Novčani prilog za izradu sedesa prikupljali su i vjernici kapucinske župe sv. Leopolda Bogdana Mandića iz Zagreba čiji je župnik fra Ivica Vrbić rodom iz župe Zavidovići. IKA/KTA