IMG 2015052U Zavičajnom muzeju grada Rovinja predstaviti će se sa svojom samostalnom izložbom naslovljenom “Prozirne slike” pulski umjetnik Fulvio Juričić

Fulvio Juričić se na izložbi predstavlja sa slikama iz ciklusa “Prozirne slike”, pomoću kojih je promijenio predznak svog izričaja u novu vrijednost, novog društva. Također je promijenio i tehniku slikanja, prilagodio ju novim materijalima što je nepobitno rezultat njegova dosadašnjeg istraživanja i eksperimentiranja. Nije se prepustio novim medijima, videu i računalnim projekcijama iako mu slike baš to izražavaju. Njegove su slike, upravo stoga iz monokromatske, tamne i neprozirne površine postale svijetle i prozirne.

Juričićev paradoks postojanja dvojnosti na slici tek sada dolazi maksimalno do izražaja, uz pomoć novih materijala. Na njegovim se slikama vide i ne vide oblici, a slika sadrži oba: vidljive i nevidljive. Oblici su građeni iz debelih slojeva ali i iz tankih, prozirnih, bezbojnih slojeva. Takva faktura određuje istovremenost postojanja ali i nestajanja ili nevidljivosti. To nije više svijetla točka na tamnoj površini ili pozadini, kao u ranijim slikama. Sada imamo svijetle oblike na svijetloj površini ili podlozi. Oblici nestaju, postaju jedva vidljivi, ili potpuno nevidljivi jer su svijetli. Svjetlost određuje njihovo postojanje ali i nestajanje. Fulvio Juričić slika oblike tekstualnih poruka iz kompjutorskih ekrana, njihovu istovremenu materijalnu i nematerijalnu stranu uz pomoć novih slikarskih materijala klasičnom slikarskom tehnikom.

Ikonografskom analizom možemo zaključiti kako su izložene slike u stvari skup kombinacija nejasnih tekstova, isprekidanih djelomičnim ili potpunim nestajanjem, bez nekog smisla. Promatrani znakovi, odnosno tekstovi istoznačni su porukama kojima smo svakodnevno uronjeni u novi, digitalni svijet današnjice. Dinamika i složenost tako nametnutog nam doba prisiljava nas da odgonetavamo brzo nestajuće i jednako tako nastajuće nove poruke. Te iste i takve poruke starijim generacijama postaju nečitke i velikim dijelom izgubljene, upravo onako kako ih doživljavamo na Juričićevim slikama. Prividno statično vrijeme nestaje pod prozirnim slojem nevidljivoga. Zbog te komplementarnosti teksta sa slika Fulvia Juričića i modernih laptopa možemo zaključiti da njegovi prozirni, reljefno naslikani oblici oslikavaju današnji suvremeni svijet.

Fulvio Juričić, rođen u Puli 1952. godine. Diplomirao 1978. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi V. Jordana. Izlagao je od 1977. godine na preko 200 skupnih i od 1981. godine na 50 samostalnih izložbi. Od 1979. godine predaje u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Višestruko nagrađivan za svoj rad. Član je Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnosti (HDLU) Istre od osnutka. Živi i radi u Puli.

Izložba se otvara u utorak 2. lipnja 2015. u 20 sati 

Leave a Reply