Izložba fotografija “125 godina kluba amaterskih fotografa Graz” u Fotoklubu Zagreb

11 Erich-Kaufmann 1

vrijeme: 23.5.-1.6.2015.
mjesto: Zagreb; Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3
organizator: Foto klub Zagreb i Fotoklub CDA Graz
url: http://www.fotoklubzagreb.hr

foto-galerija

IZLOŽBA SUVREMENE AUSTRIJSKE AMATERSKE FOTOGRAFIJE

Izložba “125 godina kluba amaterskih fotografa Graz” otvara se u subotu, 23. svibnja u 18 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb Ilica 29/3. Izložba je posvećena visokom jubileju ovog najstarijeg austrijskog amaterskog fotokluba, a cilj joj je dati pregled postignuća i poziciju amaterske fotografije u tom prijateljskom klubu i šire u kontekstu suvremenih kretanja u amaterskoj fotografiji i fotografskoj umjetnosti uopće.

Svoje radove izlažu: Albert Gabriele, Anton Mataja, Dietmar Herbst, Dr. Erich Pinter, Dr. Werner Lorenzutti, Dr. Yun Schögler, Dr.Franz Pacher, Dr.Heimo Pärm, Dr.Reinhard Temmel, Dr.Steffen Strassnig, Dr.Werner Lorenzutti, Erich Kaufmann, Gerhard Moderitz, Hannes Bäck, Hanspeter Moderitz, Inge Schmuck,

Joerg Frankenberger, Margarita Moderitz, Paul Schmuck, Peter Hölzl, Robert Raudner, Roswitha Wesiak, Willibald Posch, Wolfgang Weiss i Wolfgang Werner.

Riječ je o autorima koji po svom fotografskom pristupu i tematici pripadaju širem krugu sadržaja i umjetničkih ideja suvremene austrijske amaterske fotografije i fotografske umjetnosti. U žanrovskom smislu izložene fotografije mogli bi svrstati u nekoliko tematskih cjelina kao što su: fotografije prirode i živog svijeta, urbani, kulturni i prirodni pejzaž, fotografije svakodnevnog života i fotografije ljudi u raznim situacijama i prizorima. Isto tako značajnu pozornost privlače fotografije u kojima su boje središnji izražajni element, zatim fotografije raznih autorskih redefiniranja prostora i arhitekture, te razna kreativna istraživanja i ekspermentiranja.

Mnogi od autora su poznati i priznati austrijski majstori fotografije sa respektabilnim počasnim zvanjima FIAP – međunarodne federacije fotografskih umjetnosti, koji se ističu po svojim osebujnim stvaralačkim pristupima i originalnošću tehničke obrade, sadržajem i kompozicijom svojih fotografija, s osebujnim stilom i svježinom umjetničke invencije. Većina od izloženih fotografija su već doživjele svoju umjetničku promociju i zavidne izlagačke uspjehe na raznim izložbama širom svijeta.

Članovi kluba su ponosni na tradicije svoje fotografske udruge, koja je prošle godine proslavila svoj 125. rođendan. Javnosti je malo poznat podatak da je fotoklub CDA Graz (Club der Amatuerfotografen Graz), najstariji fotografski klub u Austriji i u zemljama njemačkog govornog područja. Osnovan je 1889. godine na samom početku rađanja fotoamaterskog pokreta u Evropi. Podsjetimo da je u to vrijeme (1892.) osnovan i prvi fotografski amaterski klub u Zagrebu s izrazito umjetničkim ciljevima, čije tradicije danas nastavlja sa izuzetnim ponosom Fotoklub Zagreb.

Članovi ovog prijateljskog kluba su u obilježavanju visokog jubileja svoje udruge pristupili organizirano i planski kroz razne sadržaje, u kojemu priređivanje izložbi i kulturna suradnja sa drugim sličnim udrugama u Austriji i susjednim zemljama zauzimaju posebno mjesto. Tako su u posljednje dvije godine priredili više izložbi kako u Austriji, tako i u drugim zemljama u okviru međuklupske i međudržavne razmjene i suradnje. U tom kontekstu valja spomenuti veoma uspješnu suradnju sa fotografskim udrugama u Hrvatskoj – Sisku, Varaždinu, Kukljici i Zagrebu. U okviru tog programa Fotoklub Zagreb je prošle godine gostovao u Grazu sa svojom klupskom izložbom fotografija.

Tradicija i sličnost ciljeva su povezali ova dva kluba. Tradicija obavezuje i na dalju suradnju koju će se, sudeći po dosadašnjim sadržajima i međusobnim susretima, dosljedno i potpuno ostvarivati i u buduće.

Izložbu je omogućilo Ministarstvo kulture u okviru programa Međunarodne kulturne suradnje za 2015. godinu u cilju promocije, poticanja i razvoja kulturno umjetničkog amaterizma.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

03 Willibald-Posch 2