Skip to content

Regionalnu uspjesi u Cannesu

cannes 4

Savrsena zemlja za sedmu umjetnost

Medjunarodni Filmski Festival u Cannesu je vec presao polovicu puta svoga 68 izdanja. Izdvojila su se ostvarenja Amerikanca Todda Haynesa “Carol” i “Mia Madre” talijanskog reditelja Nannja Moretti, kao glavni kandidati za “Zlatnu Palmu”.Festival cija je organizacija stajala vise od 20 milijuna eura ne zapostavlja ni male kinematografije pa je juznoistocni dio Starog kontinenta, zastupljen sa “Zvizdanom”/Soleil du Plomb/,Dalibora Matanica koji se natjece u programu “Izvjestan pogled”/Un Certain Regard/, cija je predsjednica Isabella Rosselini. Prikazan u dvorani Debussy film je dozivio ovacije publike. Reditelj nije propustio izreci osobno misljenje o aktualnoj stvarnosti ali i umjetnosti :”Gdje god u svijetu zivimo, zivot je prekratak da bi smo ga utrosili na mrznju i netoleranciju. Ovo je nas nacin borbe za ljubav”.

Upitan sta misli o sve vecem zanimanju reditelja i produkcija za Hrvatsku, ponosno je ustanovio :”Hrvatska je savrsena zemlja za razvice filmske umjetnosti jer posjeduje raskosna historijska mjesta i lokalitete velike ljepote, koji privlace cineaste i njihove ekipe. Zahvaljujuci hrvatskom Audio Visuelnom Centru imamo efikasan sustav financija blizak danskom ili francuskom. Zasigurno, kod nas kao posvuda u svijetu publika voli skupe produkcije ali zhvaljujuci mnostvu malih festivala, mladi pocinju pokazivati interes za autorska ostvarenja. Publika se nikada ne smije zapostaviti”!

Beogradski reditelj Pavle Vuckovic dobitnik nagrade Cinéfondation, je pokazao u dvorani Soixantème zanimljivu ljubavnu pricu sa balkanskim ugodjajem, ispricanu kao thriller, od strane jednog protagonista.

cannes 1

Privilegirano stanovnistvo

“Pokazao sam muski pogled na ljubavnu vezu a ostvarenje se naziva “Panama” jer jedan od likova seli u tu zemlju koja je raj, posmatrana iz Srbije” istako je cineast, koji se natjece za “Zlatnu kameru”. Film je u grupi “Specijalnih projekcija”.
Ako Bosna i Hercegovina nema predstavnika niti u jednom programu, dogadjaji u zemlji su obradjeni zahvaljujuci spanjalskom cineastu Fernandu Leonu de Araoa, poznatom po intimistickim ostvarenjima “Suncani ponedjeljci” i”Amandon”. Slobodna adaptacija djela Paule Ferias “Dejarse Llover”o humanitarnim djelatnicima u zadnjem okrsaju juznih Slavena, film je u privlacnom programu “Petnaestorica reditelja”/La Quinzaine des Réalisateurs”, medju 17 odabranih ostvarenja od 1623 kandidata. Glavne uloge tumace Benicio del Toro, portorikanska zvijezda svjetskog glasa, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, dok Damira, tumaca i vodica glumi sarajevski glumac Fedja Stukan, koji je u Cannesu dobio mnostvo zenskih fanova.
Obavijestio je publiku kako su stanovnici BiH prezirali aktiviste brojnih humanitarnih organizacija, ubjedjenih da su zitelji BiH privilegirani posto su mogli napustit zemlju kada su htjeli i otici u zeljenom pravcu, pa dobiti savrsene uvjete postojanja u inozemstvu, sto je kako je poznato bilo sasvim nemoguce ostvariti.

Najveca planetarna smotra sedme umjetnosti nije zavrsena pa su iznenadjenja jos uvijek moguca.

Dzana Mujadzic

cannes 2