Skip to content

U sklopu Fiumare 2015. – Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije otvaraju se tri izložbe

FRK 3817U sklopu Fiumare 2015. – Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije, u četvrtak 21. 5. 2015. godine, otvorit će se tri izložbe

10 sati
HNK Ivana pl. Zajca – foaje kazališta

TITANIC – CARPATHIA (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja)

19 sati
Ribarnica na riječkoj tržnici

SKRIVENE LJEPOTE KVARNERA (Prirodoslovni muzej Rijeka) i IMPRESIJE RIJEČKE LUKE (Muzej grada Rijeke)

Četvrtak, 21. 5.
10 sati
HNK Ivana pl. Zajca – foaje kazališta

Izložba TITANIC – CARPATHIA
U organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja

Atraktivna i značajna izložba Titanic-Carpathia, nakon uspješne premijere u matičnom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 2012. godine, te gostovanja u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, 2013. i 2014., nastavlja svoje putovanje prema još jednoj kulturnoj instituciji našeg grada-Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.
Izložba Titanic-Carpathia je podsjetnik na veliki iseljenički val koji je zahvatio Rijeku početkom 20. stoljeća, ali i na prekooceanski brod Carpathia, brod heroj koji je na putovanju iz New Yorka prema Rijeci prvi pružio pomoć putnicima s tonućeg Titanica.
Na izložbi će biti izložena replika spasilačkog prsluka s Titanica čiji je original – jedini sačuvan u Europi i jedan od pet sačuvanih u svijetu – dio stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba će dati prikaz raskošnih interijera Titanica, ali i Carpathije, svjedočenja putnika o posljednjim trenucima na brodu koji je tonuo, imena putnika iz Hrvatske koji su preživjeli potonuće Titanica, te zanimljive pojedinosti iz sudbonosnog susreta posade Carpathije i preživjelih putnika u jednoj od najvećih mirnodopskih pomorskih tragedija u povijesti pomorstva.

Izložbom u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca želimo ukazati na vrijednost pomorske baštine grada Rijeke i pridonijeti atraktivnosti 4. Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare 2015.

Nikša Mendeš, viši kustos

Četvrtak, 21. 5.
19 sati
Ribarnica na riječkoj tržnici

Otvaraju se dvije izložbe:

SKRIVENE LJEPOTE KVARNERA
U organizaciji Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Samo manji dio jadranskih riba možemo vidjeti na ribarnicama ili ih uloviti u sportskom ribolovu. Većina biološke raznolikosti riba Jadrana, od oko 450 vrsta, uglavnom je skrivena, dostupna samo tijekom ronjenja ili u ihtiološkim istraživanjima. One jako male i/ili skrivene u morskom dnu na svjetlo dana može izvući podvodna fotografija.

See also  Eruptivni kolorizam Mladena Žunjića

Autor izložbe je prof. dr. sc. Marcelo Kovačić, a autori fotografija su Danijel Frka i prof. dr. sc. Marcelo Kovačić.

IMPRESIJE RIJEČKE LUKE
U organizaciji Muzeja grada Rijeke

Izložba Impresije riječke luke predstavlja autorske interpretacije riječke luke kao prostora koji ima specifični povijesni, društveni, ali i estetski značaj za ovaj grad. Dvoje riječkih dizajnera, Cetina i Rožman, te jedan fotograf, Dokmanović, daju nam svoje viđenje luke. Koristeći vlastiti likovni jezik i krećući iz različitih startnih pozicija, oni nam kroz humor, iznenađenje, otkrivanje ljepote u detaljima, pridodavanje novog značenja poznatim motivima ili pak osjećaj otuđenosti, udaljenosti, depresije, pružaju tri vrlo različite impresije prostora za kojeg je svaki stanovnik Rijeke uvjeren da ga poznaje.

Ova je izložba prvotno postavljena kao umjetnički kontrapunkt izložbi Riječka luka – povijest, izgradnja, promet, koja je s povijesne i tehničke strane prikazivala luku i koja je u svojoj prvoj verziji u Muzeju grada Rijeke otvorena još daleke 2000. godine. Njezina aktualnost, međutim, ne jenjava – ne samo zato što je povijesni dio potrebno uvijek iznova prikazivati novoj publici, već naročito zbog toga što ovaj umjetnički, autorski dio otvara pitanja neke drukčije valorizacije i interpretacije lučkog prostora na koja u međuvremenu nismo uspjeli dati zadovoljavajući odgovor. Rijeci, gradu koji je nastao i rastao sa svojom lukom, sada prijeti opasnost da s tom lukom i umre. Ako ne pronađemo način da taj prostor – kao i druge prostore koje su razvoj industrije i njezino gašenje ostavili Rijeci – vidimo i iskoristimo na novi način, izgubit ćemo ne samo svoju prošlost, nego i budućnost.

Izložba Impresije riječke luke, u sklopu festivala Fiumare 2015 – Mala barka, postavljena je u novom prostoru koji dosad nije bio korišten za umjetničke intervencije – na prvom katu ribarnice na riječkoj tržnici. Time se tom arhitektonski i estetski vrijednom prostoru pridodaje novi sadržaj i poziva se građane Rijeke da ga posjete i zbog umjetnosti.

See also  Izložba Tomislava Brajnovića u Galeriji PM

Parobrod Carpathia PPMHP Rijeka