Koncert povodom obilježavanja 156. godišnjice smrti bana Josipa Jelačića “Banu u čast”

Koncert Hrvoja Banaja - Banu u čast - foto Rajko Polić 1

Koncert Hrvoja Banaja

Kao što ste mogli pročitati na programskim listićima, slijedi praizvedba Teme s varijacijama za četveroglasni mješoviti pjevački zbor prema motivu tradicionalne hrvatske pjesme „Jutro rano ja se stanem”. Ta se pradavna hrvatska pjesma očuvala izvan granica svoje Domovine i to u austrijskoj pokrajini Burgenland (hrvatski: Gradišće), gdje je živio i poznati klasicistički skladatelj Joseph Haydn. Odrastajući uz gradišćanske Hrvate, Haydnu se dopala melodija pa ju je iskoristio, doslovno citirajući dobar njezin dio, u himni u čast cara Franza („Gott erhalte Franz, den Kaiser”), a nedugo nakon toga i u drugom stavku trećeg gudačkog kvarteta iz 76. opusa. Svoj vrhunac Haydnova skladba doživljava 1922. kada postaje himnom Savezne republike Njemačke, a tekst joj je napisao August Heinrich Hoffmann von Fallersleben.

Foto: Rajko Polić

Koncert Hrvoja Banaja - Banu u čast - foto Rajko Polić 2

Skladba Hrvoja Banaja koja slijedi, inspirirana je istom tradicionalnom hrvatskom pjesmom, a raščlanjena je na šest dijelova: Unisoni citat, Harmonizacija, Dijalog I, Dijalog II, Koral u istoimenom molu i Varirana harmonizacija.

Ovu praizvedbu Hrvoje Banaj posvećuje Mješovitom pjevačkom zboru KUD-a Ban Josip Jelačić Zaprešić, Vama i svojoj publici!

Zahvaljujemo se na potpori u organizaciji koncerta: Gradu Zaprešiću, Župi Blažene Djevice Marije, Kraljice apostola, Zaprešić, Turističkoj zajednici grada Zaprešića

KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO “BAN JOSIP JELAČIĆ”
KONCERT „BANU U ČAST”

povodom obilježavanja 156. godišnjice smrti bana Josipa Jelačića (20. svibnja 1859.)
17. svibnja 2015.

Koncert Hrvoja Banaja - Banu u čast - foto Rajko Polić 3

P R O G R A M

MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR KUD-a „Ban Josip Jelačić”

„Pjesma banu Jelačiću” (Ognjeslav Utješinović Ostrožinski, Vinko Glasnović)
„Koral” – iz Muke po Mateju (Johann Sebastian Bach)
„Hrvatski zavičaj” (Miroslav Rehor)
„Pođi, mis’o” – zbor iz III. čina opere „Nabucco” (Giuseppe Verdi)

Koncert Hrvoja Banaja - Banu u čast - foto Rajko Polić 4

MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR „Ivan Kukuljević Sakcinski”

„Hrvaticam” (Ivan pl. Zajc)
„3 pjesme iz dubrovačke renesanse: Kad Ljubmir uteče” (Rudolf Matz)
„Domovini i ljubavi” (Ivan pl. Zajc)

ŽUPNI ZBOR ŽUPE MARIJA KRALJICA APOSTOLA

„Gospod Bog je pastir moj” (Antonin Dvořák)
„O, Kraljice Apostola” (Ljubo Stipišić)

Koncert Hrvoja Banaja - Banu u čast - foto Rajko Polić 5

MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR KUD-a „Ban Josip Jelačić”

„Himan” (Henry Purcell)
„Eleno, kerko” (Tradicionalna makedonska, arr. Hrvoje Banaj)
„Jutro rano ja se stanem” – tema s varijacijama za mješoviti pjevački zbor prema motivu istoimene tradicionalne hrvatske pjesme (Hrvoje Banaj) *** PRAIZVEDBA ***

SVI IZVOĐAČI

„Gori nebo visoko” (Franjo Pokorni, Antun Nemčić)

Koncert Hrvoja Banaja - Banu u čast - foto Rajko Polić 6

MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR KUD-a „Ban Josip Jelačić”

Zbor pod raznim imenima (Pjevački klub, Hrvatsko pjevačko društvo Jelačić, Ilija Gregorić, Zbor Jelačić, a naposljetku, od 1995. godine, pod imenom MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR KULTURNO -UMJETNIČKOG DRUŠTVA „BAN JOSIP JELAČIĆ”, ZAPREŠIĆ) od 1921. godine do danas uz manje prekide djeluje velikim brojem javnih nastupa u Zaprešiću, cijeloj Domovini i izvan njezinih granica. Uspješno surađuje s mnogim drugim pjevačkim zborovima i raznim udrugama, podupirući zajedno s ostalim sekcijama prosperitet KUD-a.

Danas zbor broji 20-ak pjevačica i pjevača koji nastupaju kako u Gradu Zaprešiću tako i Županiji zagrebačkoj te diljem domovine i u inozemstvu.

Zbor je posebno ponosan na vrlo uspješnu suradnju ostvarenu s drugim pjevačkim zborovima, solistima Opere i Orkestra HNK-a u Zagrebu, solistima Gradskog Kazališta „Komedija”, Zagreb i Zagrebačke filharmonije te institucijama Grada Zaprešića i Županije zagrebačke, a nastupa i na poziv raznih udruga te javnih osoba.

Zborom su dirigirali mnogi dirigenti koji su svojim stručnim i umjetničkim vodstvom uspješno očuvali kulturu zbornog pjevanja njegujući klasični, folklorni i duhovni izričaj.

Tradicija kvalitete i radosti zbornog pjevanja nastavlja se i pod vodstvom današnjeg dirigenta Hrvoja Banaja.

Koncert Hrvoja Banaja - Banu u čast - foto Rajko Polić 7

MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR „Ivan Kukuljević Sakcinski”

Mješoviti pjevački zbor „Ivan Kukuljević Sakcinski” iz naselja Špansko u Zagrebu djeluje kao sekcija istoimenog Društva za kulturu i umjetnost od 2001. godine. Zbor broji dvadesetak članova i djeluje pod stručnim vodstvom dirigenta Ivana Javore, prof.

Njegujemo sakralna, narodna glazbena djela, domoljubne pjesme i budnice u čast Ivana Kukuljevića.

U svom razmjerno kratkom djelovanju Zbor je imao niz uspješnih nastupa u zemlji i inozemstvu, kako na dobrotvornim priredbama tako i na natjecanjima pjevačkih zborova. Nastupali smo u Italiji na Međunarodnom natjecanju zborova Citta di Azzano Decimo, Međunarodnom festivalu zborova Johannes Brahms u gradu Wernigerode u Njemačkoj, na Olimpijadi zborova Musica Mundi u Grazu. Sudjelovali smo i na Međunarodnim natjecanjima zborova u Zadru i Tuhlju, a tradicionalno sudjelujemo na natjecanju Zborova na Zagrebačkom glazbenom podiju. Iza nas stoje rezultati u vidu brončanih i srebrnih plaketa, zahvalnica i diploma.

Potaknuti ovim uspjesima i pozitivnom atmosferom koja vlada u našem Zboru postavljamo si nove, veće ciljeve i planove za budući još kvalitetniji rad na promicanju glazbene kulture i prezentiranju hrvatske glazbene baštine izvan granica naše Domovine.

Koncert Hrvoja Banaja - Banu u čast - foto Rajko Polić 8

ŽUPNI ZBOR ŽUPE MARIJA KRALJICA APOSTOLA

Župni zbor župe Marija Kraljica Apostola formirao se od samog osnutka župe 1995. g. te sada broji oko 25 članova. Izmjenjivali su se voditelji: profesorica glazbe Ivančica Mohović, uz glazbenu pratnju liječnice Janje Ćorušić, profesor Josip Markušić i njegova supruga profesorica Tatjana Markušić, te profesorica Maja Maričić i profesor Drago Bubica. Sada zbor vodi Klara Kihak, a za liturgijski izbor pjesama zadužen je g. Josip Crnica. Zbor izvodi uglavnom četveroglasne skladbe i to redovito na nedjeljnoj župnoj misi u 10 sati. Također ima iza sebe niz gostovanja.