Izložba fotografija Zagreb u par koraka Ognjena Karabegovića

foto Ognjen Karabegovic 1

O Zagrebu dokumentarno i emotivno

Izložba fotografija Zagreb u par koraka Ognjena Karabegovića, člana zagrebačke fotografske udruge Fotogard, biti će otvorena u petak 15. svibnja u 19 sati u galeriji Bošnjačke nacionalne zajednice, Ilica 54, Zagreb

foto-galerija

Autor se predstavlja sa 30 crno bijelih fotografija većeg formata, koje je snimio tijekom posljednje dvije godine na ulicama, trgovima i javnim prostorima Zagreba. Posjetiteljima izložbe želi pokazati svoje viđenje i svoje doživljavanje zagrebačkog urbanog pejzaža i ritma zagrebačke svakodnevnice i to samo s one ljepše, pozitivne, optimistične i vedre strane. Upravo ta njegova osjetljivost prema vedrijoj i optimističnoj strani života na neki način ga određuje i otkriva kao autora i kao čovjeka.

Reći će: ” U ljudima, stvarima, događanjima i prostorima koje promatram, tražim i otkrivam samo ljepotu, jer smatram da je ona prava vrijednost života, izvor, potencijal i poticaj za djelovanje i stvaranje. Otuda se na mojim fotografijama nalaze obični ljudi, žene i djeca, koje pokazujem onakve kakvi zapravo i jesu, sa svojim mislima, radostima, emocijama, raspoloženjima, odnosno sa svojim životima bez uljepšavanja i režiranja. Mojim fotografijama nastojim pobuditi i kod promatrača isto takve emocije, koje i sam imam kod fotografiranja”.

Iako dinamika Karabegovićeva fotografskog stvaralaštva obuhvaća široko područje medija fotografije od reporterskog bilježenja stvarnosti, raznih događanja preko dokumentarne i apstraktne fotografije do”life” fotografije, odnosno fotografije iz realnog svijeta i stvarnog života. “Life” fotografija je zapravo njegov najvažniji i nepresušni izvor kreativnih potencijala i stvaralaštva, u kome urbani pejzaž i ulična fotografija zauzimaju središnje mjesto.

Ognjen Karabegović je već desetak godina prisutan na zagrebačkoj i svjetskoj fotografskoj sceni, sudjelujući sa svojim fotografijama na mnogim izložbama i u drugim medijima, što čini bitan dio njegova sveukupnog rada, traganja i pronalaženja novih kreativnih rješenja i pristupa. Neiscrpne su mogućnosti fotografije pa se ovaj ambiciozni stvaralac ne želi pomiriti sa postignutim i naučenim te i dalje istražuje, uči, eksperimentira i proniče u aktualnu stvarnost i medij fotografije istovremeno.

Karabegović svoje uzore nalazi i u klasicima svjetske i domaće ulične fotografije dvadesetog stoljeća , kao što su Henry Cartier Bresson, Vivijen Majer, Robert Frank, Gary Winogrand, Tošo Dabac, Milan Pavić, Pavao Cajzek, kao i u nekim suvremenim, kao što su Slavka Pavić, Marija Braut, Neda Rački, Stanko Abadžić, Mio Vesović i drugi. Od svojih uzora uči, u njihovim djelima traži inspiraciju, ali ih ne kopira, već izgrađuje i stvara svoj osebujni specifični likovni rukopis.

Riječ je o autoru koji stvara temeljem svoje unutarnje vokacije, izgrađenog, potvrđenog umjetničkog izričaja i određene autorske prepoznatljivosti.
To potvrđuje i ova izložba u kojoj skoro svaka njegova fotografija ima svoju zanimljivu i istinitu priču, a neke od njih i metaforičku, koje ujedno govore i o njegovom fotografskom pristupu i pogledu, koji je znatno viši od jednostavnog evidentiranja, dokumentiranja i prezentiranja stvarnosti i svijeta oko sebe. Riječ je o fotografijama zavidnih estetskih vrijednosti pročišćenog kadra fotografske slike, konzistentnom likovnom kompozicijom i zanimljivim porukama, koje u svoje središte stavljaju čovjeka, prije svega njegove emocije i time bude često puta uspavanu senzibilnost javnosti.

Zahvaljujući takvom pristupu Karabegović je postigao zavidnu umjetničku zrelost, prepoznatljivi likovni izričaj i umjetnički integritet, pri čemu mu udruge u kojima djeluje i njegova životna sredina pružaju razne mogućnosti i poticaje za njegovo kreativno djelovanje učenje i razvoj. Tako je ova izložba priređena uz financijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana do 12. lipnja 2015.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

foto Ognjen Karabegovic 4

Ognjen Karabegović rođen je 1959. godine u Banja Luci, gdje je proveo djetinstvo, završio osnovnu školu, opću gimaziju, a nakon završenog pravnog fakulteta stekao je zvanje diplomiranog pravnika. Fotografijom se bavi još od gimnazijskih dana, dok njegovo ozbiljnije bavljenje sa izlagačkom, odnosno umjetničkom fotografijom počinje dolaskom u Fotoklub Zagreb, 2006. godine. To je zapravo i početak njegova sudjelovanja na mnogim klupskim, nacionalnim i međunarodnim natječajima i izložbama fotografije, kao i sudjelovanje na skupnim izložbama i priređivanje samostaslnih izložbi fotografije. Kasnije postaje članom još dviju zagrebačkih fotografskih udruga: “Cro Art Photo Cluba” (2010.) i «Fotogarda” (2011.). te sudjeluje na skoro svim njihovim žiriranim i skupnim izložbama fotografije.

Do sada je sudjelovao na više značajnih međunarodnih izložbi fotografije, od kojih izdvajamo: International Photo Festival u New Yorku (SAD) sa 30 digitalnih fotografija (2009.); Međunarodnu izložbu ulične fotografije u Skopju u organizaciji fotokluba Fotografika sa 5 fotografija (2009); i izložbu u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u sklopu akcije “Potpisujem sve što je plavo” sa 5 fotografi ja (2009.).

Na nagradnom natječaju “Epson” Hrvatska, njegova fotografija, pod nazivom “Savski nocturno” je osvojila prvo mjesto (2010.).

Do sada je priredio i pet samostalnih izložbi fotografija: u Art Center, Atikokan, Kanada (2008.); Caffe galeriji LP, Zagreb (2009.); dječijoj knjižnici Hradec Kralove, Češka Republika sa 30 fotografija na temu “Djeca Zagreba” (2010.), uličnoj galeriji “Idi i vidi”, Zagreb (2010.) i u galeriji Bošnjačke Nacionalne zajednice, Zagreb (2012.).

Njegova fotografija “Savski Nocturno” primljena je na nagradnom natječaju i objavljena na stranicama godišnjeg kalendara kompanije “Ina” i Riječkog “Novog lista” (2012.) i u kalendaru hrvatskog izdanja magazina «National Geographic” za 2013. godinu u sklopu natječaja Fototalent (2012.).

Svoje radove objavljuje i u raznim stručnim i specijaliziranim časopisima i revijama od kojih izdvajamao najznačajnije: Digitalfoto (Hrvatska), Reuters, Photo (Francuska), Travel magazin (Hrvatska), Riders Digest (Hrvatska).

Fotografije Ognjena Karabegovića su objavljane na više domaćih i inozemnih web portala za fotografiju. Tako je na primjer tijekom svibnja 2015. godine nekoliko njegovih radova objavljeno na fotografskom web portalu STARK MAGAZINE, a jedan od tih radova uvršten je i u on line izdanje ovog magazina na izričitu zamolbu izdavača.

Kao stalni suradnik i fotoreporter zagrebačke novinske fotoagencije HALOPIX, od 2011. godine do danas prati sva važnija zbivanja iz područja glazbe, mode, kazališta, kao i svakodnevni život u gradu Zagrebu.

Ognjen Karabegović: izložba fotografije: Zagreb u par koraka
vrijeme: 15.5.2015. – 12.6.2015. 19.00
mjesto: Galerija Bošnjačke nacionalne zajednice, Ilica 54, Zagreb
organizator: Bošnjačka nacionalna zajednica za grad Zagreb i Zagrebačku županiju, Ilica 54, Zagreb
url: http://bnz.hr/dogadaji-u-bnzh-zagreb/

foto Ognjen Karabegovic 2