Skip to content

Idemo na more! Idemo u Crikvenicu!

crikvenica-1Crikvenica je smještena na Hrvatskom primorju u dijelu Kvarnerskog zaljeva svega 35 kilometara od Rijeke. Crikvenica ima dugu povijesnu tradiciju. Prvi put se spominje još za vrijeme Rimljana prije nove ere, kao rimsko naselje “Ad Turres”.

Povoljan smještaj Crikvenice i zaštićenost od jakih vjetrova, i to sa sjevera zahvaljujući obroncima planine Kapele, a s juga zahvaljujući otoku Krku, uvjetuju blagu klimu opuštajućeg tipa. Temperatura mora dostiže ljeti maksimalno 27 °C. Morski zrak se odlikuje čistoćom i raspršenim zdravim oligomineralima, a nema štetnih peludnih alergena i otpadnih plinova. 

Crikvenica je jedno od najstarijih ljetovališta na Mediteranu i poznatog lječilišta s blagom klimom i bujnom zimzelenom vegetacijom. Ljeto je ipak period kada ovo mjesto najintenzivnije živi. Lijepe pješčane i šljunkovite plaže pružaju zadovoljstvo kupanja u čistom moru i hladovitu zaštitu mediteranskog raslinja za vrijeme dugih sunčanih sati. Ponuda je raznovrsna: šetnje uz more i planinarenje okolicom, bavljenje raznovrsnim sportovima na moru i kopnu, ribarske fešte i karnevalska ludovanja, ples i zabava na hotelskim terasama i noćnim klubovima, koncerti klasične glazbe i izložbe slika, uživanje u gastronomskim specijalitetima, izleti brodovima i autobusima u bližu i dalju okolicu, lov i ribolov. Treba posjetiti najstariji hotel Therapia, izgrađen 1895., iako je danas čak i bivši pavlinski samostan pretvoren u hotel, a po crkvi toga samostana grad je i dobio ime. Crikvenica je lijepa i zimi, posebice zbog raskošnih karnevalskih svečanosti u siječnju i veljači, a u okolici smjestio se niz malih naselja među kojima su Grižane, gdje se koncem petnaestog stoljeća rodio slavni slikar Juraj Julije Klovic, renesansni Michelangelo minijature.

Blaga klima, svježi zrak i zimzelena vegetacija su prije stotinjak godina iskorišteni kao jak temelj za razvoj lječilišnog turizma, a s vremenom se turizam razvijao i u drugim pravcima, pa ako danas odlučite svoj odmor provesti u Crikvenici, čekaju Vas udobni hoteli i lijepe plaže, od kojih tri nose Plavu Zastavu kao garanciju čistoće, a ako Vam dosadi kupanje i sunčanje, sportski sadržaji su ti da Vam upotpune vrijeme. Upoznajte duh mjesta na ribarskim feštama, ili krenite na izlet u obližnja mjesta, a ni Gorski kotar nije daleko. popustplus