Klinika za urologiju KBC-a Zagreb jedan od najvećih centara transplantacije u svijetu

Na Rebro ne dolaze samo pacijenti iz drugih država nego i liječnici iz KBC-a Zagreb odlaze pomagati kolegama izvan granice

transplantacije rebro

Prijavljujući organe donora u Eurotransplant, liječnici su dobili ponudu više organa. Tako su u toj bolnici na Praznik rada obavili čak pet transplantacija

Za stručnjake KBC-a bio je to doslovno praznik rada, timovi su počeli u pet ujutro i završili sljedećeg dana. Presadili su četiri bubrega i jedno srce.

– Mi i inače imamo žestok ritam transplantacije bubrega. Svake godine transplantiramo više od stotinu bubrega. I tako već sedam godina. Ove smo ih godine do 1. svibnja transplantirali čak 43, čime smo jedan od najvećih centara za transplantaciju bubrega u svijetu. Na Praznik rada operirali smo pacijenta koji je bubreg čekao tri i pol godine (on je najdulje čekao), ali i dvoje pacijenata koji su čekali manje od godinu dana. Zapravo smo znatno smanjili listu čekanja, sada se na bubreg čeka oko godinu dana – objašnjava prof. dr. Željko Kaštelan, pročelnik Klinike za urologiju, dodajući da je na Rebru već započela i preemptivna lista.

To je lista na koju dospijevaju bubrežni bolesnici kojima je nužan novi organ, no koji još nisu na dijalizi. Ovakvim načinom rada ti će bolesnici zaobići mučan postupak dijalize, a prof. Kaštelan ističe da je jedna takva pacijentica na Rebru već dobila novi bubreg.

– Sve je to realizirano zahvaljujući predstojniku, od njega treba učiti kakvu treba imati mudrost u srcu kad su u pitanju pacijenti i kolege. Nitko ne pita treba li platiti pripravnost, kad zazvoni telefon, oni dolaze – ponosan je na svoj tim prof. Hrvoje Vrčić, sanacijski upravitelj Rebra, ističući i važnost predoperativne obrade. Priprema za ovaj pothvat trajala je cijelu noć, jer sve mora, kako kaže dr. Nikolina Bašić, nefrolog, vrlo brzo biti gotovo. Nužna je dobra koordinacija sa svim službama i laboratorijem, objašnjava dr. Bašić, a kolege to potvrđuju i ističu upravo zajednički rad kao najvažniju vrijednost.

– Izgubili smo bitku da spasimo jedan mladi život. Roditelji su shvatili da su izgubili sina. Fasciniralo me, dok sam razgovarala s pet članova te obitelji, da su svi jednoglasno rekli da žele donirati organe. To samo po sebi govori kakva je osviještenost naših ljudi i na kojoj smo civilizacijskoj razini. Zahvaljujem im na plemenitosti – poručuje dr. Jasna Brezak, transplantacijska koordinatorica KBC-a Zagreb. Izvor: Vecernji.hr

Široj javnosti manje je poznato da znatan dio ovog znanstvenog, stručnog i plemenitog tima sačinjavaju članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.