Izložba slika Udruge željezničara slikara “Plavo svjetlo” Zagareb i gosta izložbe

ksenija talijančić - galerija u predvorju - 2014 1827. međunarodni susret svirača dijatonskih harmonika „Z ARMONIKU V ROČ”
Dom kulture, Roč 10. svibnja 2015.
Članovi Udruge Plavo svjetlo – sedamnaest godina gosti na ročkome harmonikaškom festivalu
Gosti izložbe: Ksenija Talijančić Šubat i Alen Kasumović

Članovi Udruge željezničara slikara Plavo Svjetlo Zagreb predstavljaju se ročkoj publici sedamnaestu godinu zaredom, i to svaki put drugim postavom slika i radova. Budući da je izlagački prostor ograničen, Udrugu svake godine predstavlja tek mali broj članova.

Ove godine predstavljamo se sa radovima na temu ročkih veduta, nastalih na likovnoj koloniji 2014.u Roču, zatim radovima na temu mediteranskih škura naše buduće članice, Ksenije Talijančić Šubat i gosta izložbe, Alena Kasumovića radovima na temu uličnih svirača.

„Plavo svjetlo” likovna je Udruga slikara vezanih uz Hrvatske željeznice koja svoje kreativne dosege potvrdila je na manifestacijama okupljanja društva sličnog profila, dobivanjem nagrada za visoku kvalitetnu razinu ostvarenja čitave Udruge a i znatnim brojem pojedinačnih priznanja. Dugogodišnja kontinuirana aktivnost ovog društva karakterizira zrela stvaralačka klima, osjećaj zajedništva, zanos, poticajan za sve članove, građen na entuzijazmu osoba koje brižno njeguju i s organizacijske strane kvalitetu slikarskog pristupa.

Prošle godine poseban događaj za Udrugu bila je likovna kolonija u slikovitom istarskom mjestu Roč, s motivskim „zadatkom” koncipiranim u dva smjera. S jedne strane, što je prilično logično motivi su bili vezani uz prizore bliske željeznici, sastavnicama složenog mehanizma njezinog funkcioniranja, a s druge „slobodnoj” temi. U centru pažnje bile su vahtarne, kučice uz prugu, radna boravišta osoba zaduženih za redovito i sigurno odvijanje prometa ali i druge teme, krajolici, mrtve prirode, vedute slikovitog gradića Roč. (iz predgovora prof. Stanka Špoljarića)

Stoga upravo dio veduta i krajolika nastalih na koloniji „Vahtarne baština koja nestaje” izložili smo posjetiteljima ovogodišnje izložbe i festivala Z armoniku v Roč u Roču.

Tanja Horvat, predsjednica Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo

Alen Kasumović rođen je 1991. Godine u Zagrebu. Od rođenja boluje od artrogripoze, te se ne može koristiti rukama. Piše, slika i služi se računalom pomoću ustiju. Omiljene tehnike su mu akvarel, tempera, tuš i olovka. Od umjetničkih smjerova zanimaju ga apstraktna umjetnost, kubizam i ekspresionizam. Studira na likovnoj akademiji. Od 2011. stipendist je Izdavačke kuće umjetnika koji slikaju ustima i nogama.

Ksenija Talijančić Šubat rođena je u Zagrebu, gdje je završila gimnaziju i Pravni fakultet. Do sada je imala devet samostalnih izložaba. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, te likovnim kolonijama humanitarnog karaktera. Članica je Hrvatskog likovnog društva (HLD), Likovnog društva Moslavački krug iz Popovače, Likovne udruge Humanart iz Zagreb, Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić, DGD-a, Udruge Štagalj, te suradnik je portala Akademija Art. Od 2009. redovno pohađa likovnu radionicu slikanja pod umjetničkim vodstvom profesora Dubravka Lepeja. Nakon odlaska u mirovinu potpuno se posvećuje likovnom izričaju. Radovi na temu mediteranskih škura koje danas ovdje predstavlja, dio su njezine velike izložbe „Oči starih kuća”. Cjelovitu izložbu prezentirala je tri puta u Hrvatskoj i dva puta u inozemstvu.

Foto: Dubravko Maričić