Skip to content

Kćeri Ivana Krmpotića pisale EU parlamentu: Ne osjećamo se sigurno

Naš otac je zbog prijetnji sklonjen u Njemačku

suenje-perkovicu

Nakon što su jučer napisale otvoreno pismo premijeru RH Zoranu Milanoviću, Helena Krmpotić i Gabrijela Krmpotić Kos, kćeri Ivana Krmpotića, svjedoka na suđenju Perkoviću i Mustaču, uputile su pismo Europskom parlamentu. U njemu objašnjavaju okolnosti zbog kojih je njihov otac, izvrgnut prijetnjama, morao potražiti sigurnost u Njemačkoj, zaštićen od njemačke, ali ne i hrvatske policije

Pismo prenosimo u cijelosti

Članovima EU parlamenta

Otvoreno pismo Helene Krmpotić i Gabrijele Krmpotić Kos

Dragi članovi EU parlamenta,

Kako nismo u mogućnosti stupiti u kontakt s nekim iz hrvatskih institucija (Vlada, policija, pravosuđe), šaljemo ovaj krik u pomoć vama, u nadi da će istina doprijeti do institucija Europske unije, a o sljedećoj situaciji, koja se dogodila u Zagrebu, Hrvatskoj, 18. travnja ove godine.

Kako neki od vas znaju, naš otac Ivan Krmpotić je svjedok u suđenju protiv UDBA-inih egzekutora Zdravka Mustača i Josipa Perkovića. Osim činjenice da je poznavao žrtvu, Stjepana Đurekovića, bio je i policijski inspektor u bivšoj Jugoslaviji kao i profesor na Policijskoj akademiji u Zagrebu. U početku hrvatske bitke za neovisnost, bio je prvi zamjenik ministra unutarnjih poslova, čineći tako prvu hrvatsku policijsku snagu poznatu kao “Hrvatski Redarstvenici”. Kasnije, predsjednik Tuđman ga je postavio 19. travnja 1990. godine na čelo UDBA-e umjesto Josipa Perkovića.

U zadnje 3 godine naš otac je u stalnom kontaktu s njemačkim vlastima i trebao bi svjedočiti u vezi svega toga u svibnju ove godine na sudu u Münchenu. Premda je slab i jako bolestan u svojim kasnim 70-ima, prihvatio je poziv na sud s ponosom kako bi se razrješilo brutalno ubojstvo Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

U tri godine dobiva stalne prijetnje, noćne pozive i viđa ljude kako ga uhode oko njegove kuće. Hrvatski Kazneni sud započeo je novi slučaj protiv njega dva dana nakon što je primio službeni poziv iz Njemačke, za slučaj star više od 20 godina, koji je već pobijedio na Građanskom sudu u Zagrebu. Mi, njegova djeca, također smo dobivali prijetnje i neprestano se nad nama vrši mobbing u poslovnim okruženjima, tzv. benevolentne poruke dovele su do toga da brinemo za sigurnost svoje djece. Sve što se događalo prijavljeno je policiji, pravosuđu, bivšem predsjedniku, ali bez odgovora.

Naši roditelji su 18. travnja u svojoj zgradi uočili da je brava ulaznih vrata razbijena te smo našli prijeteću poruku upućenu našem ocu: ‘Budi oprezan i pogledaj spise još jednom’. Odmah smo nazvali policiju, koja je odlučila da neće dati zaštitu našem ocu. Njegova mlađa kći Helena Krmpotić, budući da radi kao urednica na Hrvatskoj državnoj televiziji, nazvala je ministra Ranka Ostojića, koji joj je potvrdio da Ivan Krmpotić ne može dobiti policijsku zaštitu jer, citiramo ‘nema razloga za to’.

Potom smo odlučili nazvati njemačke vlasti. Dali su zaštitu cijeloj obitelji u roku od 20 minuta te smo odlučili transportirati naše roditelje u Njemačku kako bi bili sigurni. Sada se nalaze u sigurnoj kući negdje u Bavarskoj, a očaj zbog toga što ne znamo gdje su i kako su se ne može objasniti riječima.

Od tada smo se potrudili svaki dan doći do njemačkih vlasti, a osim Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja nas je pozvala u svoj ured idući dan – još uvijek nismo u mogućnosti razgovarati s nekim o događajima koji su se zbili.

Sigurne u to, ali i ogorčene zbog činjenice da hrvatski državljani ne mogu dobiti zaštitu nakon ozbiljnih prijetnji od institucija u našoj zemlji, obraćamo se vama u nadi da ćete nam biti u mogućnosti pomoći i informirati druge članove EU parlamenta o ovom slučaju.

Ako trebate bilo kakve druge informacije o našem ocu, molim vas, slobodno nam se obratite bilo kada i nadamo se da će se ovaj tragičan i opasan događaj riješiti uz pomoć europskih institucija.

S Poštovanjem,

Gabrijela Krmpotić Kos
Helena Krmpotić

Izvor: Narod.hr, Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell