U Zaboku počinje 4. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma

kiki

U organizaciji Društva Naša djeca Zabok i Građanske organizacije za kulturu Gokul u Zaboku će se od od 27. do 29. travnja 2015. održavati četvrti KIKI – međunarodni festival dječjeg filma, koji i ove godine donosi pravu riznicu kratkometražnih filmova i animacija za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi

Filmski program sastojat će se od pet programa u konkurenciji , u kojima će se prikazati 42 filma iz 16 zemalja širom svijeta. Najviše filmova dolazi iz Francuske, Švicarske , Rusije, Njemačke i Hrvatske, a o najboljima će prosuđivati dječji žiri u sastavu: Leon Lončar, Lara Herčko i Doris Tkalčević.

Ovogodišnji se KIKI može pohvaliti s čak dvadeset i dva filma sa svih strana svijeta koji će imati svoju hrvatsku premijeru. Svjetsko će pak premijerno prikazivanje na 4. KIKI-ju imati nizozemski film Mjesec, autora Marshe Onderstijn i Jordiea Roomerna, dok će hrvatski film 3.B vrijeme, redateljice Dijane Bolanča Paulić, snimljen u produkciji Fade In-a, doživjeti svoju festivalsku premijeru. U popratnom filmskom programu posjetitelji će moći pogledati najbolje filmove iz Latvije, nastale u produkciji Animacijas Brigade studia.

Popratni program festivala počinje i prije službenog otvorenja, predfestivalskim aktivnostima: radionicom lutka animacije koju će voditi animatori Animacijas Brigade studia iz Rige, te radionicom animacije koju će voditi Ottomanni studio iz Italije. Za vrijeme trajanja festivala u sklopu projekta EDIT-COMICS održavat će se radionica stop animacije Video kluba Mursa iz Osjeka, filmska radionica udruge RARE iz Vinkovaca, kao i slušaonica bajki koje će za djecu pripovijedati profesionalna pripovjedačica Ivanine kuće bajki iz Ogulina.

Bogat popratni program festivala uključuje i panel raspravu na temu Programi za djecu i mlade na filmskim festivalima kojoj će prisustvovati predstavnici festivala KUKI iz Berlina, festivala SLON iz Slovenije te drugi predstavnici filmskih festivala za djecu.

U sklopu KIKI-ja 28.04. u 18 sati u prostoru Velike galerije Grada Zaboka, Zivtov Trg 10, Zabok održat će se i okrugli stol Audiovizualna kulturna ponuda namijenjena djeci i mladima: festivali i festivalski programi koji će okupiti profesionalce iz Hrvatske i susjednih zemalja koji sudjeluju u organizaciji filmskih događanja namijenjenih djeci i mladima. Poseban fokus razgovora bit će razvoj programa filmskih festivala za djecu i mlade. Prije zajedničkog razgovora, naši gosti iz Berlina predstavit će Kuki International Short Film Festival for Children and Youth: Početak i razvoj programa za djecu i mlade u sklopu Interfilm Berlin Short Film Festivala, a organizatori KIKI-ja pozivaju sve zainteresirane filmaše da im se pridruže na ovoj diskusiji.

Programi će se održavati u zabočkoj kino dvorani (MMC), Galeriji Grada Zaboka i u školama Krapinsko zagorske županije. Ulaz na sve projekcije i ostale programe u sklopu KIKI festivala je besplatan. Više informacija nalazi se na web stranici festivala: http://taborfilmfestival.com/2015/kiki/