Skip to content

Kratke slike – Opuzen Film Festival u Zagrebu

u četvrtak, 9. travnja u 19:30, Kratke slike ugošćuju jedini hrvatski festival posvećen isključivo europskom filmu – Opuzen Film Festival. Ulaz na program je besplatan

Zrak pomiče stvari

Umjesto da se bave izlizanim konceptom „oživljavanja kulturne ponude” njenim pukim povećanjem, organizatori OFF-a jasan su programski fokus odlučili usmjeriti na najnovija i najkvalitetnija ostvarenja europskog autorskog stvaralaštva, a s vizijom da, u vrijeme kada smo pristupali Europskoj Uniji, pokušaju potaknuti interkulturni dijalog o društvenim i političkim temama koje zaokupljaju svakodnevicu našeg kontinenta. Orijentiranjem na promociju europskih kinematografija Opuzen želi otvoriti prostor za razumijevanje europskih različitosti pa tako, uz glavne nagrade u igranoj, dokumentarnoj, hrvatskoj i animiranoj konkurenciji, žiri nagrađuje i film koji na najbolji način promiče ideju ljudskih prava.

U goste Kratkim slikama dolazi ekipa festivala, razgovarat ćemo s osnivačem i direktorom Augustinom Zonjićem, a prema njegovom ćemo izboru pogledati i 5 igranih naslova koji su protekle dvije godine bili prikazani u natjecateljskom programu Europska kratka kritika: U džepu kaputa (ITA), Zrak pomiče stvari (FRA/SPA), Pada kiša (ITA), Izak (ITA), U tvojem je interesu (SWE).

U vrijeme osnivanja opuzenski je festival nudio jedino kino platno na potezu od Splita do Dubrovnika. Druga je glavna misija stoga bila promijeniti nešto po tom pitanju pa je, zahvaljujući između ostalog i njihovom inicijativom i zalaganjem, u ožujku ove godine otvoreno kino u Metkoviću. Kino Pobjeda postalo je tako 29. nezavisno digitalizirano kino u Hrvatskoj, a redovni će se program u njemu odvijati svakog vikenda dok će preko tjedna ostati dvorana za kazališne i druge javne namjene.

Treći ključni segment koji si je festival uzeo „u zadatak” bio je djeci i mladima neretvanskog kraja omogućiti ne samo da filmove konzumiraju već da zauzmu aktivnu ulogu pa se tako svake godine u sklopu festivala održava sve rastuća OFF škola. Tijekom tjedan dana mladi autori uz pomoć profesionalnih mentora snimaju kratkometražne igrane i dokumentarne uratke koje potom na zatvaranju imaju prilike pogledati zajedno s publikom na velikom platnu. A publike ne manjka – glavni opuzenski trg svake festivalske večeri primi i po nekoliko tisuća ljudi, podjednako domaćih i turista.