Održana 1. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske

3fc70225

3fc70225

Dana 12. ožujka 2015. godine je održana 1. sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnosti Republike Hrvatske. U okviru predviđenog dnevnog reda, a sukladno obvezama i ovlaštenjima propisanim Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, Vijeće za nacionalnu sigurnost je utvrdilo Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija RH za 2015. godinu, te donijelo zaključak da će Vlada RH pokrenuti proceduru izrade prijedloga nove Strategije nacionalne sigurnosti RH. Uz navedeno, raspravljena su i određena pitanja iz područja nacionalne sigurnosti. Predsjednik.hr

Prva je sjednicu napustila predsjednica koja je, kaže, bila zadovoljna njezinim tijekom. – Zaključili smo prvu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u 2015. godini, usvojili smo Smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015. i Vlada je dobila zaduženje da izradi novu strategiju nacionalne sigurnosti, raspravili smo i određenim drugim pitanjima nacionalne sigurnosti. Što se tiče ostalih pitanja, ne mogu vam odgovoriti, s obzirom na to da je rasprava tajna, a što se tiče atmosfere, bila je dobra, bila je atmosfera suradnje, nemam nikakvih primjedbi. Zadovoljna sam onim što sam čula – kazala je Kolinda Grabar Kitarović nakon sastanka na kojem su, dodaje, razgovarali isključivo o pitanjima nacionalne sigurnosti.

– Razgovor je protekao vrlo dobro o ovim temama koje sam spomenula. Što se mene tiče, ovo jest pomak ka boljoj suradnji i moja ruka je i dalje ispružena za tu suradnju, i dalje stojim na raspolaganju. Nadam se da ćemo krenuti dalje u pozitivnom tonu – naglasila je predsjednica. Na pitanje novinara zašto novinarima nije dopušteno da snime početak sjednice, odnosno zašto je cijelo zapadno krilo Sabora zatvoreno za prolaz, predsjednica je odgovorila da ne zna te da to nema veze s njome. – Ne znam zašto novinarske ekipe nisu mogle snimiti početak sastanka, ja sam to osobno predložila da dođete, ne vidim u tome ništa loše, dapače, mislim da je to uobičajeno – komentirala je Grabar Kitarović.

“Nisam gazda ni u Vladi, a kamoli u Saboru”

S druge strane, i premijer koji je iz Sabora izišao 15-ak minuta nakon nje, tvrdi da ni on nema veze s dosad neviđenim mjerama sigurnosti oko sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, iako neslužbeno doznajemo da je on čak zabranio i službenim fotografima Sabora i Ureda predsjednice da snime početak sjednice.

– Ne znam zašto nije bilo dozvoljeno snimanje. Nisam gazda ni u Vladi, a kamoli u Saboru, ali to je nebitno. Znam da ni zadnji put kad smo bili u Vili Weiss nije bilo medija. Bitan je sadržaj. To je na kraju krajeva nebitno. Na kraju dobijete izjave od nas, a smjernice su djelomično javne, djelomično tajne i ipak je karakter tog sastanka malo diskretniji. Iskreno govoreći, ne znam, nije ni bitno na kraju krajeva, priliku za fotografiranje imate i sad – objašnjava Milanović te dodaje da on nikako nije mogao biti protiv snimatelja kad on ne odlučuje o tome. Na komentar novinara da je predsjednica rekla da je ona bila za medije, od odgovara: – Molim vas lijepo. Ono što je bilo dobro je da je ovo sve skupa bilo dobro – kaže Milanović.

“Atmosfera je bila baš dobra”

I on je zadovoljan samim sastankom.

– Atmosfera je bila baš dobra. Čuli ste da smo usvojili smjernice, Vlada čiji je to posao će pristupiti izradi strategije nacionalne sigurnosti. Dobro je, bit će još bolje – tvrdi Milanović te odgovara da je, kao što je predsjednica rekla da je njezina ruka pružena za daljnju suradnju, isto i s njegove strane.

– Isto je, isto. Vlada vodi vanjsku i unutarnju politiku i ima najveću odgovornost. Moj poziv za sjednicu Vlade stoji, moramo biti konkretniji s konkretnijim prijedlozima i konkretnijim proračunskim učincima jer to su jako ozbiljne stvari. Ali za ozbiljan razgovor sam otvoren jako, i s predsjednicom, ali i svim drugima. Volio bih da i u Saboru imamo aktivnu oporbu, konstruktivnu, koja će predlagati prijedloge i ideje kojih nažalost nema – kritizirao je Milanović. Ovaj susret je bio, pojašnjava, područje zajedničke odgovornosti.

– Tu ne možete ići na preglasavanje, nema smisla, to nije u naravi takve suradnje. Na kraju će ipak Sabor sam ili na prijedlog Vlade donijeti neku odluku, ali nema smisla da se predsjednica tu istiskuje, to je nezdravo. Ja sam na kraju i inicirao ovaj sastanak. To je nešto gdje moramo sjesti i zajedno dogovoriti neke stvari. Bilo je detalja kako da sljedeće izvješće bude bolje i detaljnije, ali već ove smjernice su u smislu koordinacije bolje od prošlogodišnjih. Suradnja da, Vlada na kraju snosi najveću odgovornost, a predsjednica može pomoći – dodaje Milanović.

“Nije bilo ruka gore”

Na današnjoj sjednici nije bilo tehničkog izglasavanja smjernica, samo se razgovaralo o njima.

– Nije bilo ruka gore. Razgovor je bio na temelju materijala koji su se pripremali i koji nisu prije usvojeni. Josipović i ja smo rekli da to nema smisla usvojiti pred izbore i da to treba napraviti novi predsjednik. Smjernice se pripremaju kroz koordinaciju i usvajaju se na VNS-u, u pravilu konsenzusom jer je bitno da tu nema spora oko ničega i da se slažemo oko skoro svakog detalja. Logika je bila ta da se u tijeku predsjedničkih izbora novog ili starog predsjednika ne dovodi pred svršen čin. Zato smo kasnili nekoliko mjeseci. Ne bi bilo korektno donijeti smjernice u situaciji kad ne znaš tko će biti predsjednik – pojasnio je premijer zašto se kasnilo sa smjernicama. Nije mogao reći o čemu se još razgovaralo.

– To su teme koje su malo šireg spektra, a a tiču se nacionalne sigurnosti i obrane. Pod točkom razno razgovarate o stvarima koje su bitne. Ta komunikacija nikada ne smije prestati. S bivšim predsjednikom razgovarao sam svaki tjedan. To ne moraju biti veliki razgovori, ali ta vrsta koordinacije u područjima gdje trebamo surađivati i gdje treba postojati konsenzus, potrebna je. Da znamo, primjerice, kada odemo u BiH i predsjednica konstatira i pohvali njemačko-francusku inicijativu za BiH, koja je zapravo hrvatska inicijativa, to je Vladina inicijativa, moja inicijativa, inicijativa ministrice Pusić – naglašava Milanović. Za kraj dodaje da je zadovoljan radom tajnih službi, koje profesionalno rade svoj posao piše Vecernji.hr. Foto: Patrik Macek/PIXSELL,