Predsjednica Grabar-Kitarović: Niti jedna zemlja u svijetu još nije postigla potpunu jednakost spolova

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je, povodom Međunarodnog dana žena, na raspravi „Perspektiva žena u politici Republike Hrvatske” u organizaciji Veleposlanstva Francuske Republike u Zagrebu i GTF – Inicijative za održivi rast

kgk

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se na ključne naglaske i osobne dojmove s dva skupa na visokoj razini o pitanju jednakosti spolova i položaju žena i djevojčica u New Yorku, na kojima je nedavno sudjelovala.

„Temeljni zaključak koji nosim iz New Yorka je, kako nažalost, niti jedna zemlja u svijetu još nije postigla potpunu jednakost spolova”, kazala je Predsjednica Republike. Područje na koje se Predsjednica osvrnula i gdje su učinjeni značajni pomaci je obrazovanje žena i djevojčica. Posebno je naglasila kako je u razvijenim zemljama veći broj žena sa završenim doktorskim znanstvenim studijima nego muškaraca, ali kao strukturni problem navela je činjenicu kako vrlo malo žena završava znanstvene tehnološke, inženjerske te matematičke smjerove.

Predsjednica Grabar-Kitarović osvrnula se i na potrebu poboljšanja zdravstvene zaštite žena, ulogu i položaj žena u gospodarstvu te društvenom i političkom životu. Posebno je naglasila činjenicu kako žene i dalje za isti posao primaju puno manju plaću od muškaraca.

Predsjednica Republike je na kraju pozvala sve, i muškarce i žene, da zajednički rade dalje na unaprjeđenju položaja žena i djevojčica u društvu. predsjednik.hr